Je pred nami vroča francoska pomlad?

Če je verjeti marčnemu poročilu Markita, ki spremlja dinamiko gospodarskih kazalcev po posameznih državah, potem nad evro-območje še ni posijalo pomladansko sonce. Z drugo besedo, evropski krč še kar ni popustil.

Zadosten razlog za znižanje PMI indeksa s februarskih 47.9 na marčevskih 46.4. PMI je indeks, ki ga izdaja Markit in ocenjuje ekonomske indikatorje posameznih držav in gospodarskih območij in to na podlagi anket, ki jih izpolnijo gospodarski subjekti iz zasebnega sektorja. Pri oblikovanju ekonomskega poročila so še posebej osredotočeni na podatke o zaposlenosti, novih naročilih, izvozu, cenah inputov in končnih izdelkov, zalogi inputov in končnih izdelkov. Spremljajo pa tako dinamiko v proizvodnem sektorju, kot tudi storitvah. Vrednost kazalca pod 50 pomeni, da je aktivnost upadla.

Med državami evro območja sta samo Nemčija (50.6) in Irska (50.8) zabeležili (sicer šibko) rast v gospodarski aktivnosti. Skrbi krčenje v preostalih treh velikih državah evra: Italiji (44.9), Španiji (44.8) in Franciji (41.9).

Še posebej zaskrbljujoče je dogajanje v Franciji, kjer so marca zabeležili največji padec v gospodarski aktivnosti po novembru 2009, vrednost PMI indeksa pa se z 41.9 (padec iz 43.1) nahaja na 48-mesečnem dnu! Vse to so zadostni razlogi, da se finančni centri počasi ozirajo v Francijo, ki vse bolj postaja novo krizno žarišče evro-območja.

Ob slabih ekonomskih številkah ne preseneča rast brezposelnosti. Ta je v Franciji v zadnjem kvartalu prejšnjega leta v povprečju dosegla 10.6%, medtem ko je še marca 2008 znašala 7.5%. Tudi sicer je povprečna francoska brezposelnost v obdobju 1996-2012 dosegla vrtoglavih 9.46%! Za primerjavo, nemška brezposelnost se že vse od julija 2011 nahaja pod šestimi odstotki, februarja 2013 pa je dosegla 5.4%. Da ne bomo preveč zaslepljeni zgolj s trenutnimi dogodki; tudi v letih 1992-1993, ki jih v finančnih učbenikih poznamo kot obdobje krize evropske valute, je bil francoski frank tisti, ki poleg angleškega funta in italijanske lire preprosto ni uspel dohajati moči nemške marke. Poznavajoč to obdobje in strukturno pasivnost v mnogih »problematičnih« državah tudi dogajanja danes niso več toliko presenetljiva.

Očitno je, da je francoski »socialni« model zgrajen na zelo visokih ravneh brezposelnosti in skromni konkurenčnosti njihovega gospodarstva! Ob imenih, kot so Renault, Sanofi, L’Oreal, Schneider Electric, Michelin, LMVH, Danone, Total in mnogih drugih, se to utegne zdeti nekoliko vehementna izjava, ampak francosko nekonkurenčnost lahko razberemo tudi iz besed Christine Lagarde, nekdanje francoske gospodarske ministrice, ki trenutno predseduje IMF-u, ki je nedolgo nazaj predlagala, da Nemčija zmanjša svojo konkurenčnost ter tako Franciji ponudi možnost za gospodarsko rast!

Da utegne biti francoski klic v Bruselj vse bližji, bi lahko sklepali tudi iz besed predvsem francoskih ekonomistov in visokokategornikov iz IMFa, ki so po začetnem zagovarjanju varčevanja spremenili paradigmo in kot skesanci danes pravijo, da varčevanje ni prava pot za izhod iz krize. Le koliko je v besedah Francoza Olivierja Blancharda tistega dejanskega prepričanja, da varčevanje, ki je sicer nujno, ni prava pot, in koliko je v njem tistega francoskega patriota, ki želi francoski »socialni« model, ki se podira, ohraniti za vsako ceno?

Kaj lahko iz tega potegnemo Slovenci? Naša zgodovinska navezanost na Nemčijo je za nas dobra popotnica. Pa vendar, če se sprašujemo, kateri izmed dveh vlakov, ali nemški ali francoski, je za nas primernejši, je odgovor, nemški, več kot očiten! V bistvu tudi zato, ker se utegne kaj kmalu pokazati, da francoskega vlaka ohranjanja »socialne« države, ki ni zmožna pokrivati svojih obveznosti, sploh ni, niti ga ne more biti! Še toliko bolj ne v svetu, za katerega je tako zelo značilna gospodarska povezanost.

This entry was posted in Ekonomija, EU, Politika and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Je pred nami vroča francoska pomlad?

  1. Kekec pravi:

    Socializem je smrt.

  2. Kekec pravi:

    Socializem je vedno ustvarjal lenuhe in nezaposlenost.

  3. Kekec pravi:

    Neumni Francozi so nasedli nacional socialističnemu populizmu. Bedaki. Sadaj pa naj jedo travo. Ovce so zato, da se jih striže. BEEEE BEEEEEEEEEEEEEE

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s