Brezposelnost poletela v višave

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je bilo decembra lanskega leta v Sloveniji preko 118 tisoč brezposelnih. Največ v celem letu, kar kaže na to, da se trg dela v Sloveniji še ni umiril in še ne kaže znakov “preobrata”. To z drugo besedo pomeni, da je bilo ob koncu lanskega leta brez dela skoraj 13 odstotkov za delo sposobnega prebivalstva. Med brezposelnimi so ljudje vseh starostnih skupin in vseh izobrazbenih stopenj. Gibanje števila brezposelnih, ki so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, je prikazano na sliki.

Te številke o brezposelnih zgolj odražajo stanje v slovenskem gospodarstvu, ki se mu še vedno ni uspelo postaviti na trdne noge in je še kar naprej v stanju pada. Za lansko tromesečje so na Statističnem uradu ocenili upad gospodarske aktivnosti za 3.3 odstotka na letni ravni, ko bodo znani podatki pa bi se lahko za negativno izkazalo poslovanje celotnega lanskega leta.

Dinamika odpiranja in zapiranja delovnih mest poganja trg dela. Tako je, zapiranja in odpiranja v času in med posameznimi sektorji, podjetji. Eni prihajajo, drugi odhajajo. Pri tem pa ne gre spregledati silnic, ki vplivajo na strukturo delovnih mest v posameznem okolju, kot so tehnološka komponenta, uspešnost marketinga in raziskovalnega sektorja, odnosov z delavskimi organizacijami, delovnih pogojev, stroškov zaposlovanja, stroškov prilagajanja proizvodnje, konkurence, razvitosti finančnih trgov, lastniške strukture podjetij, regulative, davkov.

Stabilizacija ekonomsko-političnih razmer v nekdaj nemirnih okoljih in globalizacija že nekaj časa vplivata na pospešeno realokacijo kapitala, s tem pa posledično delovnih mest in rasti med konkurenčnimi okolji, podjetji. Predvsem manj zahtevna industrijska opravila ne sodijo več med zaposlitvene potrebe držav Zahodne Evrope, tudi Slovenije. Konkurenca z juga in vzhoda preveč pritiska.

Velja, da ga ni znižanja števila brezposelnih brez gospodarske rasti. Vendar pa niti gospodarska rast ni garant za ustvarjanje novih delovnih mest, ki bi zaposlile brezposelne množice. Gospodarska rast ni nič drugega kot to, da se je v tekočem letu ustvarilo več kot v preteklem letu. Današnje tovarne so precej avtomatizirane, tudi sicer je vse več opravil storitvenega sektorja, recimo pisarniškega dela, avtomatiziranih. Kar je bilo še pred leti manj običajno, je veliko število izobraženih med brezposelnimi. Sicer se zdi, da ta brezposelnost nima narave dolgoročne brezposelnosti in je bolj začasne narave, kar je dobro. Je pa dobro spoznanje, da je ustvarjanje pogojev za uspešno gospodarstvo precej kompleksna stvar.

This entry was posted in Ekonomija, Slovenija, Trg dela and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s