S pokojninami je zmeraj križ

Vselej, ko debata nanese na reformo pokojninskega sistema, to praviloma pomeni dodatno znižanje neto sedanje vrednosti vplačil, ki so jih zaposleni prisiljeni investirati v to blagajno. Koncept neto sedanje vrednosti je uporaben pri izračunavanju donosnosti kakršnekoli investicije in je kot tak sestavni element vsake poslovne odločitve. Vsaj tiste pomembnejše. Vrednost neto sedanje vrednosti nam preprosto pove, ali bodo načrtovani prihodki iz projekta, za katerega jo računamo, toliko presegli izdatke, da bi bilo smiselno finančna sredstva investirati v projekt. Računica tukaj je preprosta, v projekt, ki zahteva 100 enot investiranega kapitala, in bi uspel zgenerirati vsega 80 enot vrednosti, se ne splača, saj bi s takšno investicijo naredili 20 odstotno izgubo na investirana sredstva. Če upoštevamo še možnost investiranja teh sredstev v alternativne oblike, je ta izguba še nekoliko večja. Recimo, eno odstotni donos na leto, ki bi ga lahko realizirali že z navadno hranilno vlogo pri banki, bi konec leta pomenilo možnost imeti 101 enoto in ne le 80 enot.

Čeprav je primer zelo poenostavljen, daje jasno sporočilnost, sistematično investiranje v takšno investicijo, ki ne pokriva niti osnovnega vložka, kaj šele, da bi zagotavljalo nek donos, ni smiselno oziroma je potratno. In eden takšnih računov oziroma investicij so pokojnine. Brez kakršnihkoli zahtevnih matematičnih metod si lahko vsak zase izračuna vrednost, ki jo je skozi leta vplačeval v pokojninsko blagajno, in vrednost, do katere bi bil “upravičen”. Zaradi neupoštevanja donosnosti bi tak izračun dejansko kazal le nominalno vrednost vplačil, nikakor pa ne efektivne vrednosti vplačil. Pa vendar, za nek občutek bi bilo že to dobro.

Ker bi bil za posameznika izračun vplačil in izplačil za pokojnino globoko v rdečem, ne preseneča, da je vplačevanje v pokojninsko blagajno stvar prisile in ne temelji na prostovoljni osnovi. Ne pozabiti, da gre pri neto plači 800 evrov v pokojninsko blagajno 281.68 evrov!

Pred vrati je sprejem nove pokojninske reforme. In kaj lahko pričakujemo od nje? Glede na pokojninsko blagajno, ki je globoko v minusu, in proračun, ki v pokojninsko malho ne zmore oziroma ne želi več vplačevati manjkov, ki niso majhni, ne tvegam veliko, če rečem, da je pred vrati dodatno nižanje vrednosti investiranih sredstev. Rečeno z drugimi besedami, zaostrovanje pogojev za upokojitev in nižanje samih pokojnin. Torej, najprej pridno pobirati prispevke za pokojnino, ko pa pride čas izplačil, pa preprosto spremeniti pogoje. Ob tem pa še cinično kriviti starejšo populacijo, da je odgovorna za minus v blagajni.

Že res, da bodo nižji izdatki, v kolikor bo reformni paket potrjen, lahko pomenili uravnoteženje proračuna in na splošno vseh izdatkov države z njenimi prihodki, a vendar bi takšno prakso v vseh drugih okoliščinah tretirali kot navadno krajo. Zatorej, ne vidim veliko razlogov za zadovoljstvo. Se pa strinjam, da situacija ni ravno rožnata.

This entry was posted in Davki, Ekonomija, Slovenija, Trg dela and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to S pokojninami je zmeraj križ

 1. AlFe pravi:

  Gospod Matjaž,
  berem: “Ne pozabiti, da gre pri neto plači 800 evrov v pokojninsko blagajno 285.82 evrov!” Smem zvedeti, kako ste prišli do zadnje številke? Oziroma do podatka, da gre v pokojninske blagajno 35,7 % neto plače? (285,82 : 800 x 100 = 35,7)?

 2. Ajda_Zitnik pravi:

  V bistvu se je avtor res malo zmotil, samo če recimo uporabiš on-line izračun na portalu racunovodja.com (ki je kar natančen), dobiš 281,68, kar je 35,21 %.
  Sama sem uporabila ta izračun za izračun plače za september 2012. Je pa po mojem mnenju tukaj še zelo zanimiv podatek “skupni strošek delodajalca”. Pri 800 EUR neto brez povrčil znaša 1.343,03 EUR, iz česar sledi, da pri 800 EUR neto dobiš le cca 60 % tega kar plača delodajalec.

  http://www.racunovodja.com/izracuni/place2012/

 3. Matej Steinbacher pravi:

  Hvala za opozorilo. Seveda je prava vrednost 281.68 evra in ne 285.82.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s