Nauki letošnjih Nobelovcev iz ekonomije

Sedaj je že znano, spominsko Nobelovo nagrado za ekonomijo sta prejela Alvin E. Roth in Lloyd S. Shapley. Odbor se je tako odločil nagraditi prispevek s področja teorije iger oziroma sprejemanja strateških odločitev.

Shapleyeva vrednost, poimenovana prav po Lloydu Shapleyu, je koncept iz teorije iger iz leta 1953, ki pravi, da je možno vsako igro vrednostno ovrednotiti. To pomeni identificirati celotno vrednost, ki je posledica sodelovanja med več agenti, in njeno kasnejšo razdelitev med te sodelujoče agente. Čeprav se zdi koncepcija precej abstraktna, se jo z lahkoto uporabi na bolj vsakdanjih primerih. Recimo, ko je že ravno toliko govora o reformi trga dela. Za proizvodnjo sta potrebna tako zaposleni kot kapital (podjetje). V odnosu med podjetjem in zaposlenim bi Shapleyeva vrednost predstavljala vrednost, ki presega minimalni zahtevan donos podjetja in minimalni zahtevan dohodek za zaposlenega. Razdelitev te “dodatne” vrednosti, ki presega vse stroške, med oba relevantna agenta pa je v sklepni fazi odvisna od pogajalske moči vsakega izmed njiju.

Kot se je v uvodu knjige, posvečene Shapleyevi vrednosti, izrazil Alvin Roth (so-Nobelovec), se je koncept Shapleyeve vrednosti v vseh teh letih interpretirala in reinterpretirala. Eden takšnih je, recimo, Shapley-Shubikov indeks moči, ki pravi, da moč koalicije ni sorazmerna njeni velikosti, ampak efektivni moči, da (so)oblikuje zmagovalno strategijo. Neposredno aplikacijo tega indeksa moči imamo zmeraj priložnost opazovati pri volitvah v parlament in oblikovanju vlade. Z drugimi besedami, štetje glasov je pomembno in moč biti “jeziček na tehtnici”.

Iz opusa del Lloyda Shapleya je smiselno izpostaviti še “inženirski” koncept oblikovanja stabilnih povezav (Shapley-Gale matching) med dvema tipoma agentov s sebi lastnimi preferencami, recimo, oblikovanje povezav med moškimi in ženskami. Čeprav se zdi koncept še tako abstrakten, je našel svojo uporabnost pri delegiranju študentov medicine za opravljanje pripravništva pri določeni zdravstveni ustanovi.

Alvin Roth, del svojega raziskovalnega programa je oblikoval v sodelovanju z Vesno Prašnikar, je nadaljeval v duhu Shapleyevih teoretičnih koncepcij. Tako je, med drugim, oblikoval program “matchinga” za šolski sistem kot tudi sistem transplantacije ledvic. Poleg tega je pri Rothu treba še izpostaviti proučevanje sistema učenja agentov v igrah. Osnovno vprašanje se glasi: ali se pri ponavljajočih igrah lahko kaj naučimo iz preteklih izkušenj? Odgovor je odvisen od tipa igre, pri tem pa negotovost rezultatov bistveno znižuje sposobnost oblikovanja sodelovanja med agenti, kar je posledica egoistične narave posameznikov.

Roth daje velik poudarek t.i. ocenjevanemu učenju (reinforcement learning), kjer so agenti bolj nagnjeni k sprejemanju takšnih alternativ, ki so se v preteklosti izkazale za dobitne, bodisi pri njih ali ostalih

Pri proučevanju prispevkov ne le omenjenih avtorjev, ampak vseh raziskovalcev, je dobro imeti pred očmi dejstvo, da gre pri raziskovalnih programih, kot so ekonomski modeli, za abstrakcije oziroma karikature, kot sta se figurativno izrazila Hal Varian in Alan Gibbard. Čeprav so lahko modeli zelo abstraktni v svoji biti, si njihovi avtorji z njimi prizadevajo pojasniti vsakdanje fenomene življenja. Na vsakem posamezniku pa je, ali bo njihove ugotovitve in koncepcije uporabil za svojo poglobitev vedenja o posameznem fenomenu ali za zlorabo.

Advertisements
This entry was posted in Ekonomija, Razno and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s