Romney z Ryanom po glasove libertarcev

Sedaj je znano. Mitt Romney, povsem verjetni kandidat republikancev na ameriških volitvah, je 11. avgusta na upokojeni vojaški ladji USS Wisconsin za svojega kompanjona izbral senatorja iz Wisconsina, Paula Ryana, ki je od leta 2011 predsedujoči Odbora za proračun v ameriškem Kongresu. Uspešen poslovnež ter pristaš majhne države in nizkih davkov obljubljata enakost možnosti, ne enakosti dohodkov.

V svojem govoru je bil Ryan zelo kritičen do politike Baracka Obame, ki, po njegovem, »stvari ni prestavila na bolje«, »America’s Comeback Team,« kot sta se poimenovala, pa obljubljata povratek k izvornim idejam nastanka ZDA, ki bo državo povrnil na pota veličine in uspešnosti. Oziroma, kot je za TV mrežo Fox news izjavil John Brabender, strateg republikancev, nominacija Ryana kaže na to, »da si Romney prizadeva spraviti gospodarstvo na trdna tla.«

Poglejmo najprej, kaj o dvojcu pišejo ameriški mediji?

Pri časniku Bloomberg, kjer so tradicionalno naklonjeni biznisu prijaznega okolja, vidijo odločitev kot nujno potrebno, ki se bo jasno zoperstavila Obamovi politiki krepitve vloge države v družbi. Tako tudi ne preseneča sporočilo za javnost, kjer iz štaba Romneya eksplicitno poudarjajo Ryanova prizadevanja za nizke davke in omejevanje državnega trošenja. V časniku še posebej izpostavljajo, da si je Ryan prizadeval za spremembo sistema zdravstvenega varstva Medicare, ki bi ga iz državne blagajne postopno postavil v zasebni sektor ter sistem socialnega varstva tudi na dolgi rok ohranil solventen. Ob poudarjanju njegove inteligence in karizme, vidijo v njem človeka, ki se bo resno lotil zadolženosti države in proračuna. To dvoje vsekakor sta osrednja problema ameriške države, ne samo popotnica predsednikovanja Baracka Obame.

Wall Street Journal (WSJ) začenja novico o imenovanju s poudarkom, da se bo z Paulom Ryanom predsedniška bitka spremenila v »globoke ideološke delitve dveh strank glede državnega trošenja, davkov in pravic [ter privilegijev]«. Iz Ryanovega govora so še posebej izpostavili stavek, da »visoka brezposelnost, padajoči dohodki prebivalstva in strahovit državni dolg niso nekaj, kar je nova normalnost, ampak so posledica zgrešenih politik.«

Za WSJ je veliko lepih besed izrekel tudi Don Adams iz gibanja Tea Party. Ampak to od človeka, ki je obema že pred časom izrazil svojo podporo, ne preseneča. Prav tako ima dvojec ogromno podporo med tistimi Kongresniki, ki si prizadevajo za uravnotežene javne finance in omejeno vlogo države v družbi. Kot še poudarjajo, je šele z nominacijo Ryana kampanja dobila pravo vsebino, ki se je do sedaj zdela kot referendum o predsedniku z izjemno šibko Romneyevo popularnostjo v primerjavi z Obamo.

Tudi v bolj demokratom naklonjenem New York Timesu (NYT) priznavajo, da je odločitev za Paula Ryana, glavnega republikanskega arhitekta nizkih davkov, nizke državne potrošnje in spremembe v sistemu socialnega varstva, povrnila rezultat volitev na začetek, po tem ko se je Romney v pomembnih časih kampanje znašel v rezultatskem zaostanku. Za razliko od Bloomberga in WSJ, pa so pri NYT pozorni na tisto, česar Ryan naj ne bi imel: izkušnje v zunanji politiki. Kar pa naj bi, ob domačih gospodarskih temah bila manj pomembna tema.

Kritike na račun dvojca so pričakovane tudi iz druge demokratske medijske hiše, CNNa, kjer pa so za zdaj še zelo zadržani. (http://edition.cnn.com/2012/08/11/opinion/zelizer-vice-president/index.html, http://edition.cnn.com/2012/08/11/politics/romney-ryan/index.html?hpt=hp_t1) Ob vsem tem, za kar si dvojec prizadeva, v članku posebej poudarjajo mnenje iz demokratskega tabora, kako gre za sanjski dvojec ameriških milijonarjev in nočno moro starejših ljudi. Podobno kot pri NYT, se tudi CNN sklicuje na pomanjkanje izkušenj v zunanji politiki, kar ocenjujejo kot drugo večjo Ryanovo slabost, ki bi ga utegnila stati rezultata.

V Fox news vidijo nominacijo Ryana kot poskus, da republikanci ponovno zmagajo v državi Wisconsin, ki jo je od republikancev nazadnje, v letu 1984, dobil Ronald Reagan.

Skratka, navdušenje med republikancem naklonjenim medijem je očitno, medtem ko se nasprotna stran še pripravlja na odgovor. Oziroma, kar republikanci prikazujejo kot prednost in rešitev, demokrati in njim naklonjeni mediji vidijo kot problem.

Kaj mislim sam? Paul Ryan vsekakor velja za pripadnika svobodnih trgov in nizkih davkov, kar je velik plus. V času, ko se v ZDA nahajajo pred odločitvijo, ali svoj model države približati evropskemu, ki, kot se danes kaže, ni funkcionalen, je tudi odločitev za pripadnika nizkih davkov, kot anti-pola temu, več kot razumljiva. In tudi dobrodošla! Kot oseba Ryan seveda ni brezmadežen, a vendar se v predlogih zdi preudaren. Ko ga vidim v družbi z uspešnim poslovnežem, se zdi, da utegne biti oseba, ki bo enako odločna tudi do zahtev mnogih poslovnežev po omejevanju trgovine. Že Adam Smith je dejal, da poslovneži mnogokrat sestankujejo z nameni omejevanja konkurence! Na prvo bi rekel, dober par.

Ob dejstvu, da si Obama prizadeva za mnogo močnejšo državo, se zdi, da bodo 6. novembra 2012 (po tradiciji v ZDA volijo v torek po prvem ponedeljku v novembru) ameriški volivci odločali, ali so za obsežno državo ali ne. V upanju, da so konzervativci, kot sugerira že njihovo ime, tradicionalni volivci republikancev, je nominacija Paula Ryana kot poskus pridobitve glasov podpornikov Tea Party in mlajše populacije, ki jo je Obama pred 4 leti tako rekoč obnorel ter seveda nasprotnikov obsežne države. Moti to, da je že od študentskih let prisoten v politiki in od 28. leta starosti član Kongresa.

This entry was posted in Ekonomija, Svet and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s