Na poti v bankrot?

Marsikaj lahko poslušamo v teh dneh, a ko beseda nanese na slovensko ekonomsko sliko, se vse več komentarjev začne in konča pri besedi bankrot! Za tistega, ki se vsaj nekoliko spozna na finance, to seveda ni nikakršno presenečenje. Manjkajoča milijarda evrov, ki zapade junija, je nekaj, kar bi morda še lahko spravili skupaj. A junij bo prišel mnogo hitreje, kot se morda komu zdi. Pa vendar. Izdati nov dolg do junija, in to v teh časih, ko se finančni trgi zelo bojijo držav iz skupine »svinj« oziroma PIGS, pomeni sprožiti vse potrebne aktivnosti že aprila, maja. A minister za finance Uroš Čufer je ob zaslišanju za ministra novinarjem izjavljal, da bo do junija morda uspel pregledati vse potrebne stvari na ministrstvu!?! V kolikor bo do takrat še zasedal funkcijo finančnega ministra, lahko junija pričakuje povsem druge sorte zanj sila neprijetnih vprašanj.

A omenjajo se še dodatne 4 milijarde za bankrotirane banke, morda celo več. In tudi to do junija. To pa je nekaj, česar država v takšnem stanju sama nikakor ni sposobna pokriti. To je dejstvo! Za kaj takšnega bankrotirana država niti nima na voljo ustreznih instrumentov niti ni čas najbolj ustrezen. V bistvu so slovenske finančne potrebe udarile na plano v najbolj neprijetnem času. Tveganje je, končno, dobilo svojo ceno, medtem ko je mit o povsem varnih državnih obveznicah že dolgo časa mrtev. Ne pozabimo, da so na trgu na voljo tudi vrednostni papirji drugih manj problematičnih držav. Odvija se zgodba s Ciprom. Tukaj je problematična sosednja Italija. Že itak smo majhna in nepoznana država. Imamo vlado z zelo nejasno sliko, kako se stvari lotiti in zelo podhranjeno ekipo, ki je v teh časih še vedno mnogo bolj motivirana z vprašanjem, kako iz podjetij in države potegniti še kaj denarja, kot pa se lotiti državnih financ.

In, glavna stvar! Ko beremo o likvidnostnih in kreditnih težavah podjetij, kot je Pivovarna Laško, potem je jasno, da so ga do konca zagamali tudi mnogi naši gospodarstveniki, ki so v branjenju svojih položajev povsem pozabili na ekonomijo in podjetja.

A kaj storiti?

Likvidnostne potrebe bodo tukaj v kratkem in vprašanje je, kaj se da v tako kratkem času sploh narediti. Dobro bi bilo, ko bi se bankrotirana država za začetek začela obnašati na način, kot to zahteva resnost same situacije. A že imenovanje same vladne ekipe in ekipe sekretarjev je temu v posmeh. V resnih časih mora biti ekipa za izhod iz krize, ki se z investitorji pogaja o finančnih pogojih, resna in kompetentna.

Tudi besede premierke Alenke Bratušek, da Slovenija ne bo potrebovala pomoči, ne prispevajo kaj prida k pomiritvi položaja. To so namreč govorili še vsi dosedanji prosilci za pomoč. Tudi govoriti, kako drugačni smo od Cipra, ne velja kaj dosti. Ne pozabimo, tudi to, kako drugačni so od Irske, Islandije, Grčije, Španije, Portugalske, Italije, so navajali še vsi kasnejši bankrotiranci!

»Spain is not Greece«, »Portugal is not Greece«, »Ireland is not in Greek Territory«, »Greece is not Ireland«, »Spain is neither Ireland nor Portugal«, »Neither Spain nor Portugal is Ireland«, »Italy is not Spain«. In to so govorili visokokategorniki posameznih držav! Reči, da Slovenija ni Ciper, vsekakor sodi v taisti koš politične arogance oziroma priznanja z zanikanjem!

Kakorkoli, reforme bodo nujne. Naš problem niso samo bankrotirane banke. In to je velik problem. Problem je tudi pokojninska blagajna, pri čemer je njena tragikomičnost ta, da povprečne pokojnine v letu 2012 niso dosegle niti 570 evrov! Povprečna neto plača v 2012 je bila 991,5 evra. Država že leta in leta vanjo nameni kar 1,42 milijarde evrov na leto, kar pomeni 4% BDP-ja in kar 29% proračuna pokojninske blagajne. V letu 2012 so pokojnine dosegle 4,15 milijarde evrov ali 11,62% BDP-ja. Imamo bankrotirano pokojninsko blagajno in revne upokojence. Neka resna reforma, ki bi ob tem prinesla tudi kakšne pomembnejše finančne učinke, je zelo daleč od uresničljivega.

Kaj še imamo? Podjetja? Kaj vrednega pa je od njih sploh še ostalo? Mnoga, ki so še nedolgo nazaj veljala kot paradni konji, so postala povsem shirana kljuseta. S tistimi redkimi, ki še kaj veljajo, pa se obnašamo nekako podobno kot otroci sredi peskovnika. Vpeljava ciprskega scenarija rezanja vlog nad 100.000 evrov bi pomenila še zadnji žebelj v njihovo krsto. Tudi sicer se ciprski model za bolj realna gospodarstva ne zdi kot realna rešitev.

V bistvu se rezerve, če temu sploh lahko rečemo tako, nahajajo v javnem sektorju. In to tako v številu zaposlenih, kot tudi v plačah.

Če pogledamo preko alternativ, se vse bolj zdi, da rešitve, ki bi dale kratkoročne učinke, ni kar tako na vidiku. Glede na naravo problema smo nekako še najbolj podobni Špancem. A kot vidimo, se proces reševanja pri njih vleče in vleče in poteka po nareku. Nekaj podobnega bi se znalo zgoditi tudi pri nas. Primarna odgovornost naše vladajoče politike je, da najprej poskrbi za ustrezen kader, ki bo skupaj s trojko ukrepe usklajeval. Potreben je kader, ki bo predlagal resne rešitve, ki bodo sprejete pozitivno. Velika napaka je še kar naprej govoriti o nacionalnem interesu in gospodarskem šovinizmu kot nekoč. To bi morala biti prežeta zgodba! Skratka, potrebujemo skupinico posameznikov – mednarodno priznanih in uglednih strokovnjakov, ne nekih samooklicanih »stručkotov« -, ki bo samozavestno in kredibilno nastopala v zagovor naši zavoženi politiki. Pa ne, da jo bo zagovarjala, tega nam ne bo kupil nihče, ampak predvsem zato, da bo kazen kar se da ugodna. Sicer nam bo trda predla!

This entry was posted in Ekonomija, EU, Politika, Slovenija and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Na poti v bankrot?

 1. GreKom pravi:

  Ojla, zanimiv članek. Me veseli, da še kdo razmišlja. Zato pa bi me tudi zelo veselilo, če bi vama vsaj uspelo posloveniti WordPress temo. Samo tako, informativno, še zmeraj smo pretežno slovensko govoreč narod.

  Pa lepe praznike….

 2. Dolfe pravi:

  Slava junaški vladi SDS! Slava velikemu Janezu Janši! Gobezdavi komunjarčki, trojka je tu in koline z njimi. EU že brusi nož, prase cvili. Dobro se bomo najedli klobas.

 3. Dolfe pravi:

  Svinjak imenovan Slovenija je postal premajhen. Rdeče prase je že preveč debelo. Tako je treba poklicati tri mesarje, da strokovno opravijo zakol po normah EU.

 4. Dolfe pravi:

  Junija se bo pokazala velika modrost Janeza Janša. Primite se za denarnice! Zombiji, lobotomirani rdeči zombiji.

 5. Dolfe pravi:

  Sodrga polpismenih zombijev, v časopisu mlado govno in v podobnih neonacističnih časopisih je že začela pljuvati po EU, saj ne da več denarja za rdeče privilegije. Rdeči retardiranci imajo kratek spomin in slavospevi šivilji, da ne bo bankrota bodo postale besede Janeza Janše. Slovenski bebec je neizobražen bebec s spominom zlate ribice.

 6. Bang pravi:

  Kaj še imamo? Podjetja? Kaj vrednega pa je od njih sploh še ostalo? Mnoga, ki so še nedolgo nazaj veljala kot paradni konji, so postala povsem shirana kljuseta.

  To sem tudi sam slišal. Slovenska podjetja so vredna milijarde in če prodamo samo 10% vrednosti teh podjetji ne bo bankrota. Slovenska podjetja so navadna shirana kljuseta, ljudje pa so navadni osli. Osel je dobra tovorna žival in na žalost se ga zlorablja tudi za spolne sprevrženosti. Levaki in oslovske riti. Dežela posiljenih psov in oslov.

 7. Bang pravi:

  Slovenski osli še vedno živijo v svojih fantazijah, o paradnih konjih, ki se jih ne sme prodati in o uspešnem balkanskem gospodarstvu jugo fašistične države. Na koncu bo s temi konji tako, da bo treba še doplačati, da jih bo kdo sploh hotel vzet. Kakor z bankami. Shiran slovenski osel pa bo neumno rigal, ko se mu bo še bolj naložilo bremena in ga bo kučo še bolj v ri*. Takšen je pač slovenski narod. Rdeča droga je uničila možgane.

 8. Bik pravi:

  HOČEMO TROJKO! SMRT KOMUNIZMU SVOBODA NARODU!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s