Andrej Fištravec je novi župan Maribora

Volivci in volivke so v Mariboru največ glasov oddali za Andreja Fištravca, ki si je tako že v prvem krogu uspel zagotoviti županski stolček. S številom prejetih glasov novi župan pač ne more biti posebej zadovoljen. Od 92.744 volilnih upravičencev, ki so imeli pravico glasovati, jih je podporo novemu županu izrazilo le 15.500. Številka, ki je ob vsega 32,15 odstotni volilni udeležbi zagotovila gladko zmago. Natančni, sicer še vedno neuradni podatki o poteku volitev so navedeni na tej povezavi. Glede na dosežen rezultat o ostalih kandidatih nima smisla izgubljati besed.

Nizka volilna udeležba vsekakor ni navdušila tistih, ki na številu volivcev gradijo legitimnost samega izbora. Ob prejetih nekaj več kot 16 odstotkih glasov vseh upravičencev, imajo ti več kot dovolj razlogov za razpravo. Recimo, v kolikšni meri je dani rezultat slika siceršnje porazdelitve preferenc do posameznih kandidatov oziroma bi višja volilna udeležba v čem sistematičnem spremenila končni rezultat? Seveda je vprašanje tudi, v kolikšni meri imajo posamezni volivci sploh jasno izražene preference do posameznih kandidatov oziroma strank. Ali je pač končna odločitev stvar dnevnega navdiha. To so vprašanja, s katerimi bi se naj v vsakem primeru bolj ukvarjali v samih štabih kandidatov, ostalim pa pomenijo prostor za bolj kot ne (brez)plodna razglabljanja. A eno je gotovo, lojalnost strankarskih baz ni na tisti ravni, kot bi si jo želeli v strankah. No, še večjo klofuto so dobili vsi tisti, ki so verjeli v tezo, da pomenijo protestirajoči na ulici, katerih predstavnik je konec koncev bil Fištravec, reprezentativnost vsega volilnega telesa oziroma vseh občanov. Zmotili so se!

Andrej Fištravec? Že od nekdaj član Liberalne akademije, to je miselnega trusta, ki je pomenil podlago delovanja LDSa. Že ob paradiranju po mariborskih ulicah mi je v oči padla ideološka monolitnost trojke, ki je zasedla govorniški oder – Andrej Fištravec in Boris Vezjak kot člana Liberalne akademije, Tone Partljič kot nekdanji poslanec LDSa. Uvajanje idej komunizma se ni še nikjer obneslo. To že nekaj časa spoznavajo tudi Kitajci, ki vsaj na področju gospodarstva vse več področij maoizma zamenjujejo z elementi trga. Tudi izbira novega kitajskega vodstva se zdi skladna temu premiku v ekonomski paradigmi.

Manifest Skupaj za Maribor, ki ga je novi župan sooblikoval, se na kratko bere kot pamflet idej socializma 21. stoletja, kot se ga gredo v nekaterih državah Latinske Amerike. Na primer: zemljo tistemu, ki jo obdeluje; soodločanje vseh občank in občanov, po možnosti kar na samih trgih in mestnih ulicah; podpiranje ideje samooskrbe na vseh možnih področjih; ideje delavskega samoupravljanja; ustanovitev občinske banke dela. Sem imel občutek, da je ljudsko vzklikanje na trgih in ulicah domena afriških okolij, kjer množice vpijejo vsakemu, ki se pripelje na vojaškem džipu.

Da je pri političnem udejstvovanju treba diskontirati povedano iz predvolilne kampanje, je splošno znano. Pa bo prav zanimivo videti, kaj od zgoraj omenjenega bo uspelo županu izpeljati. Mariborčanom bi privoščil, da čim manj, saj politični program, ki je k nam prijadral iz obubožanih držav Bolivije, Venezuele in Kube ni tisto, na čemur bi lahko utemeljili uspešnost delovanja okolja v sodobnem času. Poleg tega pa ne gre spregledati, da je moč države vedno, zmeraj in povsod v pozitivni povezavi s stopnjo korupcije in osebnega okoriščanja. Če se mislijo ljudje na občini dejansko vpletati v vse pore družbenega in gospodarskega življenja v mestu, to na koncu ne bo prineslo niti tistega osnovnega, proti čemur se je govorilo, to je korupcije.

Sicer pa, eksperiment je tukaj, koliko bo šlo tudi za efektivno spremembo, bo pokazal čas. Če bo dejansko zaživel, kot je načrtovan, bo lahko projekt novega župana pokazal svojo vrednost. Že res, da je napovedovati prihodnost nehvaležno, saj se lahko precej hitro zmotiš. A vendar, če je zgodovina dober pripomoček za oblikovanje pričakovanj, potem so se v Mariboru odločili podpreti ideje slabe prakse, ki ljudem ni prinesla drugega kot še večje bede. Nanovo izvoljeni bodo imeli s pristojnostmi, ki jih prinaša mesto župana in svetnika, vso možnost to sliko obrniti in pokazati, da je tudi to lahko način za dvig življenjskega standarda. V nasprotnem pač mora takšno okolje nazadovati, sam eksperiment pa dopolniti fond politik slabe prakse.

This entry was posted in Slovenija and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s