Kitajska dobila novo vodstvo

Donedavni predsednik Kitajske Hu Jintao je dobil naslednika. 14. marca letos ga je nasledil Xi Jinping. Politično udejstvovanje na najvišji ravni v njegovi družini ni nova stvar, saj je že njegov oče, Xi Zhongxun, v času Maa Zedonga veljal za enega izmed članov tako imenovane prve generacije kitajskega vodstva. Jinping je predstavnik tako imenovane 5. generacije, ki bo na oblasti vse do leta 2022, ko bo prisegla 6. generacija. Komunistična partija na Kitajskem se političnega procesa pač loteva po natančnem planu.

Čeprav ostaja država na področju človekovih pravic in osebne svobode precej represivna, pa razvoj dogodkov na področju ekonomije in gospodarstva že lep čas ne sledi temu. Seveda to ni tip organizacije gospodarstva, kot ga poznamo pri nas, partija še zmeraj ostaja globoko prisotna, država ohranja monopol v posameznih sektorjih, ostaja tudi regulacija, pa vendar že vse od druge generacije in ekonomske reforme reformističnega krila kitajske komunistične partije pod vodstvom Denga Xiaopinga iz konca leta 1978 je režim v okviru procesa ekonomske transformacije države uvajal posamezne elemente ekonomske deregulacije. Najprej na področju kmetijstva, sledila je industrija. Za razvoj industrije je bilo pomembno oblikovanje posebnih ekonomskih con, kjer so pravila manj rigorozna.

Česar na področju gospodarstva ni uspelo doseči zasledovanju marksistične teorije, to je uspelo programom, ki so sloneli na elementih ekonomske liberalizacije. Pomenljiva je slika z Wikipedije. Gospodarstvo je dobilo zagon šele po ekonomski transformaciji. Članstvo v Svetovno trgovinsko organizacijo, v katero je Kitajska vstopila leta 2001, je še dodatno spodbudilo izvoz. Podatki o vrednosti neposrednih tujih investicij le potrjujejo, da je Kitajska postala ena najbolj zanimivih investicijskih destinacij. OECDjevi kažejo, da se je v prvem devetmesečju lanskega leta na Kitajsko prelilo kar za 170 milijard dolarjev novih neposrednih tujih investicij, v tem istem obdobju v ZDA “le” 104 milijarde, v Brazilijo 48 milijarde in tako naprej. Seveda ne gre spregledati, da pomenijo NTIji tako imenovani “pameten denar”.

Če držijo besede o Xi Jinpingu, da je zelo naklonjen procesom ekonomske deregulacije, potem je s tega vidika to dobra poteza. Kljubovati zahtevam kitajske nove levice, ki zavrača elemente kapitalizma in namesto tega prisega na maoistične ideale Marksizma, bo izziv. Nenadne spremembe razvoja ekonomsko-političnih dogodkov na Kitajskem niso neznanka. A vendar, da Jinpingu vrednote in vrednost, ki jo ponuja Zahod, nista tuja, gre sklepati po tem, da njegova hči študira na ameriškem Harvardu. Je dobil kdo asociacijo na Djilasov drugi razred v Jugoslaviji? Lastno zasledovanje najvišje možne koristi in priložnosti, medtem pa doma zagovarjati ideje enakosti in omejene, nizkokakovostne izbire. Recimo socializacija šolstva, zdravstva ipd. Stroga nenaklonjenost korupciji se tudi izpostavlja za eno izmed njegovih prednosti.

V novi administraciji bo mesto premiera zasedel Li Keqiang, kar ga dela za številko 2 kitajske politike. Ekonomski program je praviloma v domeni predsednika vlade. Li Keqiang med drugim napoveduje omejitev vloge administracije v gospodarstvu in družbi in odpravo vsaj tretjine od 1700 postavk, ki zahtevajo odobritev centralne oblasti. Takšna poteza bi zagotovo še dodatno pospešila investicije. Koliko od tega bo lahko uresničil, je odvisno od moči teh interesnih skupin, ki bi se jim s tem zmanjšala pooblastila, s tem pa tudi možnosti za osebno okoriščanje. Da bo pot težavna, je okusil že sam Li. Tukaj je še link do komentarja z Bloomberga o novi kitajski administraciji.

Ekonomska moč Kitajcem vliva dodatno samozavest na političnem parketu. Moč vojske je odvisna od ekonomske moči države, da jo financira. Eden takšnih je nedvomno zaostrovanje razmer v Južnokitajskem morju, v območju, ki ni jasno razmejeno. Spor verjetno nima realne osnove, da bi prerasel v oborožen spopad med vpletenimi, a lahko slika to novo samozavest.

Ob obeh novih imenih se zdi, da strogi komunistični glas vsaj na področju gospodarstva pojenja. In to je dobra novica. Na vse ostalo bo treba počakati.

This entry was posted in Ekonomija, Svet and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s