Otroški vrtec v slovenski politiki

V teh dneh je vse bolj jasno, da z Mirom Cerarjem kot mandatarjem ne bo nič. Razlog: med strankami nima zadostne podpore. Po začetnem navdušenju se je ohladila SLS. Medtem ko je bil Gregor Virant navdušen nad imenovanjem svojega stanovskega kolega za kandidata, je bil »ekonomski« del njegovega DL-ja nad predlogom skoraj enako goreče nenavdušen in skeptičen. Igor Lukšič bi itak že takoj po Pahorjevi predsedniški zmagi šel na predčasne volitve, v upanju, da bi ga razsulo v obeh taborih ustoličilo na mestu mandatarja. Po vsem skupaj je navdušenje popustilo tudi nesojenega kandidata, danes pa se vse bolj tudi zdi, da bo zaradi tega padla tudi sama ideja o tehnični vladi.

Ob vseh teh kolobocijah okrog postavljanja alternativne tehnične vlade pa ne gre mimo načina, na katerega se vse to počne. Obudimo si na kratko spomin. Najprej se v javnosti pojavi poročilo KPK-ja, ki je povod za celotno nadaljevanko, nikakor ne tudi vzrok. Potem pride do brezpogojnega zahtevanja glave Janeza Janše in, v stilu »nekaj vi – nekaj mi«, tudi Zorana Jankoviča. Janša odločno vztraja na mestu premierja, medtem ko ga mnogi medijski komentatorji in strankarski veljaki pozivajo naj odstopi, nato v miru dokaže svojo nedolžnost in se nato vrne v politiko!?! Sledijo izstopi strank iz vlade. Tako mimogrede in nikakor ne nepomembno se pokažejo huda trenja znotraj DL-ja. Janša še vedno vztraja na mestu premierja, kar sproži iskanje tehničnega mandatarja, s čimer bi se sprožil postopek konstruktivne nezaupnice vladi. V javnost pricurljajo neka imena. Eden kandidat ne dobi načelne podpore strank. In sedaj smo tukaj, kjer smo.

Funkcija premierja in celotne vladne ekipe je zelo resna in odgovorna funkcija, ki od posameznikov zahteva vizionarstvo, znanje, odločnost, pogum, tudi ugled. Morda smo to vse prepogosto podcenjevali in namesto strokovnjakov vanjo tiščali strankarsko pripadne posameznike. Predvsem pa velja, da vse te funkcije bistveno presegajo posameznike, ki funkcije bodisi opravljajo, ali pa so predvideni, da jih bodo opravljali v prihodnje. Funkcije so tiste, ki ostajajo, medtem ko se posamezniki menjujejo!

Komentar o tem, ali je predlagani kandidat, Miro Cerar, ustrezna ali manj ustrezna oseba za funkcijo premierja v teh resnih časih, ki terjajo preudarno in odločno akcijo, si lahko preberete tukaj. Sam bi na mestu premierja mnogo raje videl kakšnega finančnika, kot pa pravnika ali filozofa. Problemi so namreč finančne narave!

Nadalje. Tako resne stvari se ne počnejo tako na glas, kot smo to videli pri nas. No, ali so naši politiki v svojih namerah tako prozorni ali pa novinarji pri svojem delu tako dobri; o tem naj presodi vsak zase. Kakorkoli, iskanje kandidatov je praviloma diskretno delovanje v ozadju, medtem ko se v javnost plasira ime kandidata, katerega podpora naj ne bi bila vprašljiva.

Kakorkoli, pokopati idejo o tehničnem mandatarju zgolj zaradi tega, ker Miro Cerar ni dobil podpore, se zdi, kot da že v samem startu ideja ni bila zastavljena kaj prida resno. Nominiranje za posamezne funkcije se ne konča pri prvem ne! Če nekdo odkloni sodelovanje, ga pač odkloni, a s tem še ne more biti konca resnega projekta. Nihče ni edini kandidat! Kaj vem, morebiti samo kandidat ni bil najbolj ustrezen. No, že sam način, na katerega se je njegovo ime pojavilo v javnosti, ni bil resen; kandidat brez ekipe in brez programa dela ter zgolj z načelnim stališčem, da se je treba lotiti dela. Kakšna so sploh bila merila za Cerarjevo nominacijo? Verjetno je bilo imenovanje presenečenje tudi za samega Mira.

Če k temu dodamo še akcije neparlamentarnih levih strank, ki navkljub nični podpori na prejšnjih parlamentarnih volitvah želijo nastopati kot glavni slovenski šerifi, je slovenska politika še najbolj podobna kakšni igri v otroškemu vrtcu, ki je prežeta z neodgovornostjo, ad hoc sodelovanjem, hitro užaljenostjo, prepirom in trmo ter kazanjem s prstom drug na drugega.

This entry was posted in Ekonomija, Slovenija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s