Trojka pred vrati?

Z zanimanjem sem prebral naslov članka v Financah, Bratuškova bi trojko. Čim prej! Ob tem pa sem se vprašal, ali tak klic po trojki pomeni dejanje iz obupa ali za politično principialno žlehtnobo, skladno s katero se pač ne spodobi podpirati ukrepov konkurenčne stranke, četudi se zdijo dobri, zato je potrebno mnenje nekoga od zunaj, ali za popolno razsulo na strankarskem terenu ali kaj tretjega.

Da je slovenski politični prostor v razsulu, je jasno že dalj časa. To, da so tudi med navideznimi prijatelji tako na strankarski desnici, kot tudi na strankarski levici izjemne razlike, pa tudi. Če pri vsem tem kaj ni jasno, potem je to to, ali sta slaba banka in holding zgolj sredstvi za nestrinjanje ali tudi dejansko predmeta nestrinjanja med strankami.

Če se vrnem h klicu po trojki, ne morem mimo tega, da smo v vladni ekipi imeli Dejana Krušca, ki je med leti 2010 in 2012 deloval kot član trojke na strani Evropske centralne banke (ECB) za Irsko in Portugalsko, in sicer na področju prestrukturiranja bančnih sistemov v okviru programa finančne pomoči. Torej, v kolikor Krušec ne bi bil slovenski državljan, bi se pri svojih nekdanjih delodajalcih na vladi in pri »kolegih« na Banki Slovenije kaj lahko oglasil v službi enega od trojke. Za slabo banko se je zavzel še en naš bančni strokovnjak, Egon Zakrajšek, na FED-u, ameriški centralni banki, eden vodilnih svetovalcev guvernerju Benu Bernankeju., in to ravno za vprašanja v povezavi z bankami v luči finančne krize. Tudi on bi se ob kakšnih drugih okoliščinah kaj lahko znašel kot član trojke za Slovenijo.

Mnenje »trojke« tako na nek način že imamo. In to je slaba banka, umik države iz lastništva bank, Slovenski državni holding, nižanje državne porabe, reforme trga dela in drugi strukturni problemi. V bistvu gre za stvari, ki niso ušle še nobeni državi, ki jo je obiskala trojka!

Vprašanje pa je, ali nam je takšno mnenje všeč in do kolikšne mere je sprejemljivo za posamezne stranke, sindikate in druge. No, očitno je, da nič kaj. A če kdo misli, da bo mnenje tiste taprave trojke kaj drugačno, se močno moti. Finance države je pač treba urediti in tukaj prostora za strankarsko koketiranje, bodisi za vihranje zastav in vzklikanje raznih gesel enostavno NI!

Če kaj, potem je mnenje »domače trojke« vsekakor neobvezujoče. A s prihodom uradno izbrane trojke se bo to spremenilo. Torej, Alenka in druščina, prihod trojke ne bo prijateljski obisk, ki se konča s slastno večerjo, lepimi nasmehi in s še bolj prijateljskim nasvetom. Čas, ko si še lahko privoščimo takšne in drugačne nasvete, se počasi izteka.

This entry was posted in Ekonomija, Slovenija and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Trojka pred vrati?

 1. Marč pravi:

  Upam, ko pride do tega bomo končno Slovenci spoznali kakšne politike smo imeli in upam, da jih bomo nagnali na Dob ali pa v božjo mater. Kar na bruhanje mi gre.

 2. mb pravi:

  pa saj to sploh ni pomembno kaj bo trojka rekla ali pa zahtevala…
  samo, da bo prej JJ letel
  no, Alenčica pa očitno misli, da bo tudi njih nekak pa te že ja uspela zašarmirat
  😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s