Strankarski boji na eni in drugi strani!

Kar se tiče ekonomsko-ideološke podstati slovenskega političnega prostora, ga sestavljajo socialisti, krščanski socialisti, populistični socialisti in ortodoksni socialisti. To, da so med njimi tudi takšni, ki so si tranzicijo in povezanost s politiko, bodisi sorodstveno ali na kak drug način, obrnili sebi v prid, za namene izboljšanja gmotnega položaja ali zagotovotve »varne« zaposlitve, tega na noben način ne spremeni. Še vedno v klopeh sedijo socialisti z različnimi pridevniki. In to se pozna vsakič, ko se glasuje o davkih, trgu dela, vlogi države v družbi, državnem premoženju, urejenosti šolstva, zdravstva, dokapitalizacijah, ali ko se pogovarjamo o zaposlovanju.

O mnogih drugih kakovostih in vrlinah naših politikov in njihovih pajdašev si lahko ustvarjamo mnenja vsakokrat, ko o njih prebiramo na naslovnicah raznih časopisov. Da so tako rekoč vsi po vrsti tudi politični preračunljivci in veliki oportunisti, pa lahko vidimo ob dogodkih, povezanimi okrog poročila PKP-ja.

No, Igor Lukšič iz SD-ja je že takoj po predsedniški zmagi strankarsko sicer izgnanega Boruta Pahorja navijal za predčasne parlamentarne volitve. Pa zakaj bi mu zamerili, če je videl priložnost, da se povzpne na oblast in se postavi na čelo ideološke levice socialistov, populističnih socialistov in ortodoksnih socialistov, ki je tako neusmiljeno poračunala z njegovo stranko, takrat s Pahorjem na čelu, dobrega leto dni nazaj. Četudi je bila njegova takratna neučakanost izjemna. Z omadeževanima Janezom Janšo in Zoranom Jankovičem se današnji trenutek zdi več kot odličen. Saj ne, da zmaga nad Janšo ne bi bila slastna, ampak biti vladar na levici pa ima zagotovo še dodatno slast. Da so najbolj krute bitke znotraj iste vrste, je ugotavljal že Charles Darwin, ko je proučeval razvoj živih bitij v času.

Podobna je zgodba na ideološki desnici, sicer združbi socialistov, krščanskih socialistov in populističnih socialistov, kjer želijo razni podmladki najprej izriniti, potem pa zasesti prestol, ki ga zaseda Janez Janša. Sedeti v ozadju in čakati na svojo priložnost, ki mogoče nikoli ne bo prišla, pač ni nekaj, kar bi zadovoljevalo mnoge od nadebudnih mladih karieristov. Seveda, za dobro države in državljanov, kot pravijo. A to smo slišali že v starorimskih časih, ko se je sklicevanje na višje interese ljudstva uporabljalo za diskvalifikacijo in eliminacijo vladarjev. Saj ne, da nisem imel rad Cezarja, a mnogo raje imam Rim; nekako tako so zvenele slavne Brutove besede. In vonj po prestolu se tudi danes ne zdi nič kaj manj mamljiv. Tudi tukaj se trenutek vsaj na videz zdi odličen, saj so mnogi prepričani, da so karte na mizi. Neučakanost je tudi na tej strani velika.

Skratka, kaj vse bi nekdo naredil, samo da bi se prikobacal do oblasti. Marsikaj. Seveda. V imenu morale in za utrditev etičnih standardov v tej državi. In kaj vse počnejo vladarji, samo da bi ostali na oblasti. Pisanje pisem bedo vsega skupaj prikazuje še na najlepši način, četudi ne smemo zanemariti vpliva teh pisem za namene pridobivanja podpore iz tujine, ki se je že večkrat izkazala kot sila pomembna. Spet drugi iščejo svoj prav v nekem poročilu neke komisije, ki se čuti užaljeno, ker ji mnogi ne priznavajo neodvisnosti in strokovnosti ter imidža, katerega sama misli, da ji pripada. Tretji se sklicujejo na nasilne proteste in hujskaštvo in podobno.

Kakorkoli, ni čudno, da sklicevanje na moralo v takšnem stanju izpade kot prvoaprilska šala. Navijati za predčasne volitve se zdi kot posmeh ljudem, ki so predčasno volili že pred dobrim letom dni in nedolgo nazaj volili še predsednika. Še posebej, ko se to gredo tretje- in četrto-uvrščene stranke. Kaj jim bomo pa rekli? Da so bili v zmoti, ker niso vedeli, da nad zmagovalcema obstaja sum nepravilnosti. To, da nad Janezom Janšo in Zoran Jankovičem, ki sta na predčasnih volitvah pobrala večino in sta danes osrednja negativca v družbi, visi plaz obtožb, ni nič kaj tako presenetljivo novega, kot trdijo mnogi povzpetniki iz ozadja. Ja, o čem drugem, če ne o raznih sumih korupcije in spletkah, pa smo poslušali v predvolilnih kampanjah?

Tudi poročilo KPK-ja ne more biti razlog za to, da bi se ponovno morali srečati na predčasnih volitvah. Zakaj? Vlada in njen predsednik nista voljena s strani ljudstva, ampak s strani parlamentarcev. Če je koruptiven predsednik, mora on nositi posledice svojih dejanj. V kolikor sam ne želi odstopiti, je v pravni državi naloga sodišč, da ga obsodi in odstrani s položaja, ne pa neke komisije! Rezultati komisije so lahko podlaga za sodno preganjanje, nikakor pa niso sodba sodišča. To je pomembna razlika! In tukaj ne gre za to, ali je nekdo nekomu všeč ali ne. V državi to ni pomembno!

Četudi se nekdo ne strinja s sestavo parlamenta in vlade, pa bi morala posameznika morala poznati tudi besedo poraz. Navijanje za predčasne volitve ob vsaki najmanjši spremembi v okolju je sila nezrelo početje in nikakor ne more biti za zgled vsem ostalim. Še bolj nezrelo pa je takšno početje s političnim kalkulatorčkom v roki, ali pa nekoga, ki je premierju poveril svoj glas ali z njim celo sedi v vladni pisarni. Takšne spletke politične kamarile nikakor ne morejo biti zgled vsem drugim v nekem odgovornem in zrelem ter posledično uspešnem okolju.

Z vidika marketinga bi bilo vsekakor bolj estetsko, ko bi zagovorniki predčasnih volitev ljudem rekli, da je treba na volitve zaradi tega, ker stranke niso v stanju oblikovanja vlade, čeprav so v resnici v pričakovanju prihoda na vrh. Samo ne pa govoriti, da so te potrebne zaradi poročila KPK-ja in da so bili volivci pred letom dni v zmoti. Ti so namreč vedno v zmoti! Res je, politika je …

Advertisements
This entry was posted in Slovenija and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Strankarski boji na eni in drugi strani!

  1. Pingback: Kaj je narobe v slovenski politiki? | Steinbacher media

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s