Očitki poročila KPK so zarezali v politični prostor

V zadnjem času se stvari pri nas dogajajo. Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije je sprožilo pretres v celotni državi in jo pripeljalo na rob politične krize. Pohitel je predvsem Gregor Virant, ki se zdi, da bi rad v tej začetni ihti, kar morda malce prenagljeno, na novo narisal politični zemljevid. Verjetno ne preko predčasnih volitev, ki bi se zanj in njegove lahko hitro izkazale za žebelj v lastno krsto. Zato pa toliko bolj goreče preko oblikovanja nove, popularno rečeno, tehnične vlade. Koliko je posamezna tehnična vlada sploh kaj različna od siceršnje, posledično rečeno, ne-tehnične vlade in kako bi oblikovali sam izbor posameznih tehnokratov, ki bi takšno vlado sestavljali, bi to bili “levi” ali “desni” tehnokrati, sem že pisal.

Tehnokrat bi naj bila oseba, ki vsaj javno ne izkazuje svojega strankarskega prepričanja, kar seveda ne pomeni, da nima jasno oblikovanih strankarskih stališč, in je namesto tega strokovno usposobljen za opravljanje svoje funkcije. Tudi oblikovanje takšne, “nestrankarske” vlade bi verjetno pomenil poseben izziv. Da bi bilo hitro oblikovanje tehnične vlade apriori dobro za trenutno situacijo, ni tako samo po sebi umevno, in to iz zelo preprostega razloga: kdor se spomni slovenske privatizacije v začetku devetdesetih let in celotnega gradualizma, ki smo ga v vsem tem času izvajali in je bil produkt strokovno-znanstvene “prevlade” gradualističnih silnic. Ne le med politiki, tudi v stroki! In tudi danes se ob vprašanju bank, državne lastnine, socialnih reform mnenja krešejo. Ker za večino stvari ni enoznačnih pogledov, bi se dalo brez težav oblikovati ekipo tehnokratov, ki bi izvajali popolnoma nasprotne ukrepe.

Kakorkoli, zdi se, da so nasprotniki Janeza Janše, ki si že leta in leta toliko želijo njegove glave, v roke dobili argument in dokument, ki bi lahko pripeljala do uresničitve njihovih želja. Vesoljno Slovenijo seznaniti o obstoju možnosti osebnega okoriščanja predsednika vlade ni majhna stvar. Nepreklicno odstopiti v znak spoštovanja dela državnih institucij in visokih etičnih standardov seveda niti pri Jankoviću niti Janši ni bilo za pričakovati. Konec koncev je tudi spoštovanje dela institucij nekaj, kar si je treba prislužiti, rezultati njihovega dela, recimo sodišč, pa tudi niso na nivoju, ki bi kaj takšnega delal samo po sebi umevno.

Očitni spori v koaliciji navdajajo, da je itak samo vprašanje časa, do kdaj bo zdržala trenutna vladna garnizija. Spor na relaciji Janša – Virant, ki se vleče (vsaj) že od predčasnih volitev in je svoj nov moment dobil z Virantovo hitro najavo nujnosti Janševega takojšnjega odstopa, ne daje tiste mere medsebojnega zaupanja, ki je nujno za plodno sodelovanje. Že res, da v politiki večkrat obvelja tista o golih interesih, kjer ni prostora za prijateljstvo, a vendar, s takšnim medsebojnim nasprotovanjem bo težko zvoziti celoten mandat.

Je pa zgolj golo naključje, da je ravno v teh dneh umrl ameriški Nobelovec, James Buchanan, ki nas je s svojimi prispevki opomnil, da tudi v politiki obstaja interes posameznikov in da bi bila apriorna vera v delovanje oblasti za narodov blagor preveč simplistična in tudi napačna. Prej nasprotno, toliko večja ostaja potreba po ohranjanju kritične distance oziroma racionalnosti.

Seveda pa ob koncu ne gre spregledati, da pomeni poročilo tudi neke vrste pritisk na organe pregona – takšno pristojnost so na KPKju zavračali. Poročilo je zunaj in očitki niso zanemarljivi. Če je kaj pravne države, potem kar kličejo po ustrezni pravosodni obravnavi. V kolikor ta del izostane, to ne bi bilo spodbudno za pravno državo in bi zgolj podkrepilo mnenja tistih, ki pravijo, da je stvar politično motivirana. Sicer je obsodba koprskega sodišča trojici, ki je bila osumljena pridobitve precejšnje protipravne osebne koristi na račun preprodaje zemljišč, za pozdravit in deluje v tej smeri. A tudi tukaj previdnost ne bi bila odveč, saj se določeni odmevni procesi že sumljivo dolgo vlečejo.

This entry was posted in Slovenija and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s