Pohlep za 100.000 evrov na dan

Da se za nekdanjim italijanskim premierjem in medijskim mogotcem, Silviom Berlusconijem, praši, ni nič takšnega, kar bi označili kot novost. Eni bi rekli, da se za dobrim konjem vedno praši. Kako dober konj je Berlusconi, je stvar osebne presoje vsakega posameznika, če nič drugega, pa je Berlusconi vsekakor zelo bogat konj. Po reviji Forbes v marcu 2012 vreden 5,9 milijarde dolarjev. K temu bi lahko dodali, da je tudi zelo razigran konj, o čemer nas na vsake toliko spomnijo naslovnice raznih časopisnih hiš. A to je stvar njegove osebne odločitve in življenjske filozofije posameznika.

Tokratni razlog za njegovo medijsko prisotnost je odločitev milanskega sodišča, da bo moral svoji nekdanji ženi Veronici Lario plačevati preživnino v višini 36 milijonov evrov na leto! To je 3 milijone evrov na mesec in kar 100.000 evrov preživnine na dan in to v državi, kjer povprečna bruto plača znaša približno 2350 evrov na mesec.

Je takšna razsodba sodišča sprejemljiva in legitimna? Moj odgovor je NE! Da pojasnim.

Pri vsem skupaj je očitno, da zakonca Berlusconi predporočne pogodbe, v kateri bi razdelitev premoženja definirala že vnaprej, nista imela. Pa vendar se mi ob razsodbi sodišča kot prvo postavi vprašanje, s čim si je Veronica, nekdanja igralka v filmih in na gledaliških odrih, to zaslužila.

Sprašujem se, ali je nekdo, ki v tako neenakopravnem zakonu pri ustvarjanju premoženja ne sodeluje, sploh lahko upravičen do česarkoli, bodisi enkratne odpravnine ali življenjske rente. Zakaj bi torej nekdanja žena (ali mož) sploh bila upravičena do kakršnegakoli zneska? In v bistvu dlje kot do usmiljenja ne pridem. Povsem drugo je, kadar sta mož in žena oba prisotna v ustvarjanju družinskega premoženja, hodita v službo in skupaj skrbita za hrano in druge življenjske stroške, oziroma si družinske naloge nekako sporazumno razdelita. V tem primeru se razdelitev skupnega, ne pa tudi lastništva podedovanega premoženja, bistveno lažje upraviči.

Izhajati iz trenutnega življenjskega standarda osebe ne gre. In to iz preprostega razloga, ker se pri tem pogovarjamo o potrebah, ne pa o pravičnosti. Pogovarjamo se o privilegijih in ne o pravicah. In zgolj pravičnost je tista, ki lahko postane norma, ne potrebe ali privilegiji. In pri tem ne gre za to, ali nam je Silvio všeč ali ne. Pogovarjamo se o tem, kaj je pravično in kaj ni.

Visok življenjski standard je eden izmed stranskih učinkov življenja z bogatašem. Iz tega prihaja še dodatna nelogičnost pri vsem skupaj, saj je bil Silvio tisti, ki je določal življenjski standard v družini. In živeti »na visoki nogi« z bogatašem je privilegij in ne pravica! Medtem ko razsodba sodišča to dejstvo smatra kot pravico. Celo več! Smatra jo kot neodtujljivo in doživljenjsko absolutno pravico. In vrednoti jo na 100.000 evrov na dan!

Nič kaj ne čudi, da je Silvio razsodbo označil z besedami, da je postal žrtev feminističnih in komunističnih sodnic. Povsem očitno je, da je sodišče višino odpravnine določilo glede na finančne zmožnosti ene izmed strank v postopku in ne glede na pravičnost ali na življenjski standard v državi. V razsodbi moti tudi to, da je plačnik le eden izmed obeh, drugi pa prejemnik. Z eno besedo bi takšno razsodbo označil kot krajo.

Že res, da se je takšnim problemom mogoče izogniti s podpisom predporočnih pogodb, kar bi verjetno marsikatero pohlepno mladenko odvrnilo od sklenitve »milijardne poroke«. A vendar bi tudi od sodnikov pričakovali večjo skrb za pravičnost in ne tolikšnega pohlepa.

This entry was posted in Ekonomija, Pravo, Svet and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Pohlep za 100.000 evrov na dan

  1. brgame pravi:

    Kaj pa advokati, ki so tudi dobili, na obeh straneh? Veliko jih živi od tegale b.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s