Kdo bo upravljal s holdingom državnih podjetij?

V teh dneh bi se naj v vladni koaliciji začela prva posvetovanja glede nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH), holdinga, ki bo združeval državna podjetja, s tem pa se je na nek način začelo novo poglavje v zgodbi nacionalnih interesov v povezavi z lastništvom podjetij. Da je bila ta sprega za podjetja in gospodarstvo do sedaj katastrofalna stvar, ni treba posebej poudarjati.

Pa ne bom sedaj o koaliciji in opoziciji, ker navdušence za »nacionalni interes« najdemo tako na eni kot tudi drugi strani. In to zelo goreče!

In motive za njihovo zavzemanje si lahko ponazorimo preko nevidne roke Adama Smitha. Kakor ni stvar pekovega človekoljubja, da Janezu proda kruh, ampak to izhaja iz njegovega osebnega interesa po tem, da si s sadovi svojega znanja ustvari nek zaslužek za preživetje, tako tudi ni stvar Janezovega človekoljubja, ko od peka kupi kruh, da bi mu s tem želel izboljšati njegov življenjski standard, ampak to stori izključno zaradi svojega osebnega interesa zadovoljevanja potrebe po hrani.

Verjeti, da je politično navijanje za domače lastništvo podjetij usmerjeno v večjo učinkovitost podjetij se sliši zelo naivno. Še posebej po vseh dokapitalizacijah bank, pomočeh podjetjem, propadlih podjetjih in tako dalje.

Kakorkoli, pred vlado je vprašanje postavitve nadzornih organov v SDH in postavitev vodstva. Skladno z zakonom se morajo imena nadzornikov pojaviti še pred koncem januarja. Torej, počakajmo na zasedbo.

A praši se že na začetku. Nadzorniki bodo namreč izbrani preko glasovanja v Državnem zboru. To pa ni tisto, kar bi dajalo nekaj tistega prepotrebnega optimizma, da bo sam izbor narejen kakovostno. Ne trdim, da se morebiti ne bodo pojavili dobri kandidati in tudi bili izvoljeni, ampak parlament s svojo zasedbo nikakor ni inštitucija, ki bi bila kompetentna za kaj takšnega. Težko bo ubežati misli, da bodo imena strankarsko všečna in ne strokovna. Glede na to, da je delovanje naših parlamentarcev po principu naši strokovnjaki-vaši strokovnjaki tako rekoč redna praksa, medtem ko druge vrednosti pri njih praviloma izostanejo, kaj takšnega niti ne bi bilo tako zelo presenetljivo. Še posebej, v kolikor bo izid glasovanja slikal število strankarskih sedežev v parlamentu.

V kolikor bo temu tako, bo težko tudi ubežati misli, da delovanje v holdingu ne bo dirigirano s strani politike. No, glede na zasedbo podjetij v holdingu, sem prepričan, da bo temu tako in da bodo tudi sindikati in mnogi drugi »del« holdingovega poslovodstva. Izjave Radovana Žerjava, mnogih sindikalistov in siceršnjih zagovornikov »nacionalnega interesa«, da NLB ostaja v domačih rokah, je že del političnega upravljanja s holdingom, in to še preden so bili nastavljeni njegovi organi. In to celo s strani tistih, ki so se vsaj navzven zgražali nad neučinkovitim upravljanjem z državnim premoženjem in so klicali po spremembah teh praks.

Da bo vlada imela aktivno vlogo v samem delovanju holdinga, zagotavlja kar nekaj členov zakona. 7. člen pravi, da je Državni zbor tisti, ki na predlog vlade postavi smernice delovanja holdinga. Vlada je tudi tista, ki da soglasje k letnemu načrtu upravljanja naložb. 23. člen zakona pravi, da je za pridobivanje in razpolaganje z naložbami, ki pomenijo več kot 25-odstotni delež gospodarske družbe, potrebno tudi soglasje vlade. Na nered znotraj delovanja samega holdinga kaže tudi 27. člen, ki pravi, da SDH ne sme razpolagati s kapitalsko naložbo Kapitalske družbe (KAD), četudi je njegov edini delničar!

Skratka, ustanovitev holdinga je tukaj, kako pa se bo to odrazilo na odnos do podjetij in, kar je še pomembneje, kako v upravljanju teh podjetij in delovanju gospodarstva, pa je veliko vprašanje. Slabih praks je bilo že preveč in cena tega je na mizi. In ni majhna! Tega bi se vsi odgovorni enkrat že morali zavedati. A nič ne kaže, da se. Zatorej, ne pričakujmo preveč. Potem vsaj razočarani ne bomo.

This entry was posted in Ekonomija, Slovenija and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s