Kaj nas čaka v 2013?

Lahko se strinjamo, da je bilo leto 2012 zelo težko leto. Veliko vsega se je dogajalo in vse prevečkrat smo brali o slabih stvareh.

Blamirala se je pravna država, ki bi naj bila branik pravice in temelj, na katerem bi morali graditi svojo zgodbo o uspešnosti. Primerov je ogromno in izgubili bi smisel, če bi si jih skušali priklicati pred oči.

Na gospodarskem področju je bilo leto nadaljevanka propadanja nekdanjih paradnih konjev gospodarstva. Izmed velikanov so bili tokrat na vrsti mnogi gradbinci. Po čem si bomo zapomnili bančno 2012? NKBM na dobrem evru. Neskončne dokapitalizacije bank. Z nakupom NLB-ja za 1 evro po delnici pa se je v obliki božično-novoletnega darila kot milni mehurček razblinila celotna ideja nacionalnega interesa. Koliko umazanega je v banki, bo (morda) pokazal čas, četudi bo slaba banka pobrala večino nje. Govori se o milijardah! V tem smislu bi bilo pametneje se vprašati, kaj dobrega se sploh nahaja v sami banki. No, da ne bomo preveč kritični samo do NLB, ki so jo pred leti mnogi kovali v nebo, zelo je smrdelo tudi iz NKBM-a, kar je cena delnice pri enem evru zgolj potrjevala.

Na političnem parketu smo doživeli kopico sprememb. Če nižanje plač v javni upravi povsem razumemo in ga podpiram, pa je nižanje pokojnin mnogo bolj diskutabilna zadeva. Pokojnine so rente na investirani denar, ne socialna kategorija! O tem smo na portalu kar precej pisali. Pa vendar, nismo pa dobili najpomembnejše spremembe; to je spremembe, ki bi dvignila kakovost delovanja pravosodja. To je črna lisa. Oziroma, črna luknja pri nas.

In to je tisto, kar bi bilo v prvi vrsti treba spremeniti v letu 2013! In to na bolje, oziroma, korenito na bolje. Ostalo so posledice, ki izhajajo iz tega. Brez delovanja pravne države si ne moremo obetati boljšega standarda.

No, sama pravna država ne prinaša standarda, četudi je nujni pogoj za to. Poslovneži in podjetniki in vsi tisti, ki delujejo v gospodarstvu, se bodo morali naučiti lekcije, da je zgolj učinkovitost tista, ki prinaša rezultate in delovna mesta. Pravna država, nizki davki, stabilen denar in vse drugo so zgolj pogoji, znotraj katerih morajo podjetja postati dobra in inovativna. Če jim to ne uspe, so tudi vsi drugi institucionalni ukrepi zgolj ukrepi brezpredmetni v boju z novimi delovnimi mesti. Pa vendar, treba se bo trudi zavedati, da standarda ni mogoče dvigniti kar preko noči. To zahteva nekoliko daljše obdobje, še posebej tam, kjer so podjetja propadla in zaprla svoja vrata. Teh pa je pri nas kar nekaj.

Skratka, leto bo dolgo, ali bo boljše od 2012, pa bomo videli decembra.

This entry was posted in Ekonomija, Slovenija and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s