Ob koncu letošnjega leta

Ali bi življenje na svetu raje videli kot deskripcijo Brownovega gibanja ali Markovskega procesa (morda kakšnega tretjega), je bilo vprašanje z enega izmed razgovorov za službo. Če pustimo podrobnosti ob strani, tudi to, da je tudi navadni Brownov proces posebna oblika Markovskega procesa, za oboje velja, da gre za stohastični proces. Recimo, žrebanje loto številk ima karakteristike stohastičnega procesa. Kakorkoli, ključna razlika, medtem ko se za Markov proces reče, da je brez spomina, velja za Brownovo gibanje, da je to proces s spominom.

Proces brez spomina rahlo poenostavljeno pomeni (seveda fizikov takšna definicija ne bo zadovoljila), da je pri Markovskem procesu verjetnost nastanka prihodnjih dogodkov pogojena izključno z današnjim stanjem, celotna preteklost pa je nepomembna. Recimo napoved vremena kot Markovski proces: če danes dežuje, je verjetnost za jutrišnji dež 70 odstotna, sicer pa 10 odstotna.

In odgovor na zastavljeno vprašanje. Čisto logične odločitve, v kolikor obstajajo, so lahko posledica trenutnega stanja, neodvisno od preteklih odločitev in stanj, ki so privedle do današnjega stanja. V tem kontekstu je del življenja, pri katerem razlogi niso pomembni, smiselno obravnavati kot Markovski proces. A vendar, pri življenju bi bilo zelo nespametno zanemariti vso njegovo kompleksnost. Kompleksnost v smislu, da so posamezni dogodki in odločitve odvisne oziroma temeljijo na sistemu preteklih odločitev in vedenjskih vzorcih. Poleg tega so odločitve posameznikov odvisne tudi od odločitev drugih. V tem primeru pa postane reprezentanca življenja skozi prizmo Markovskega procesa precej pomanjkljiva, potreba po vključitvi “spomina” pa prej nujna kot zgolj zaželena komponenta.

Če pogledamo primer NLBja. Čisto, ampak res čisto na kratek rok v bistvu ni pomembno, kaj je banko pripeljalo do trenutnega finančnega položaja. Za identifikacijo stanja razlogi niti niso pomembni. Zdravniku, ki zdravi pacienta z zlomljeno nogo na kliniki, ni nujno poznati razloga za zlom, ampak je tisto nujno, kar mora vedeti, dejstvo, da ima pacient zlomljeno nogo. Ampak prezir do vzrokov, ki so banko pripeljali do trenutnega stanja, kar bi bilo skladno s pogledom na poslovanje banke kot Markovskim procesom, in zanašanje na neke zunanje sile, na nek sveti gral, bi bilo sila neproduktivno, zaradi česar je “spomin” tukaj pomemben. Pri tem ga ni boljšega, kot je naslov knjige Adama Smitha: An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations. Seveda bi bilo prepričanje, da poznamo vse vzročno-posledične relacije življenja, izredno samovšečno in napačno.

A vendar, čeprav dogodki okrog nas niso zgolj produkt naših odločitev in “trenutnega stanja”, imamo še zmeraj precej vpliva na naše življenje in življenje ostalih. Seveda prizadevanje samo še ne pomeni, da bo rezultat te aktivnosti nam povšeči. Živimo v dinamičnem svetu, ki je poln asimetričnih informacij, negotovosti in sodelovanja med ljudmi. Če si sposodim besede Avgusta von Hayeka, na življenje lahko gledamo v luči izmenjave planov posameznikov, ki v mnoštvu posameznih planov iščejo svojo kompatibilnost.

Negotovost dela naravo na nek način stohastično, človeški razum in sposobnost logičnega sklepanja, pa sta tisti dar, ki nam dajeta podlago za sprejemanje boljših odločitev, s katerimi učinkoviteje uresničujemo svoj smisel. Tako da v duhu navedka lorda Actona, ki je dejal, da je le malo odkritij bolj razburljivih od tistih, ki razsvetljujejo izvor idej, bi v letu 2013 želel veliko mero razsvetljujočih dogodivščin. Dogodki letošnjega leta nam naj pri tem služijo kot “spomin”.

This entry was posted in Ekonomija, Razno, Slovenija and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s