Pritlikavost slovenskega pravosodja

Komaj so se polegle kritike na račun pravne države in neučinkovitosti pravosodja in le dan po tem, smo obeležili 22-letnico samostojnosti in se z njo ponovno spomnili na pretekli čas in prehojeno pot, že se s slabimi pravosodnimi praksami nadaljuje. Z današnjim dnem namreč zastara še zadnje očitano kaznivo dejanje v zadevi Zbiljski gaj.

Že res, da zadeva Zbiljski gaj ni od včeraj, očitana dejanja datirajo v obdobje 2001 – 2003, ampak informacija o zastaranju je v tem zelo kočljivem in občutljivem trenutku, v katerem se nahajamo pri nas, zadela kot zadnji žebelj v krsto. In to je najhujše, da dejanje zastara! To pomeni, da v tej zadevi nikoli ne bomo doživeli pravnomočnega sodnega epiloga. Nikoli torej ne bo znano, kaj umazanega, če sploh kaj, se je dogajalo. In to je klofuta, ki jo je vsem vpletenim v zadevi prisolila tako imenovana pravna država in pravosodje, kot njen branik.

Četudi drugi državljani s samimi posli Zbiljskega gaja nimamo ničesar skupnega, pa je udarec tudi za nas zelo močan. Zastaranja namreč kažejo na način delovanja in kakovost delovanja pravosodnega sistema. In kakšne signale puščajo takšna dejanja? Zelo slabe! Nesposobnost, da bi branik in garant pravice v 10 letih uspel priti do razsodbe, pomeni najedanje njegovega že tako slabega ugleda in takšna dejanja zaupanje vanj le še znižujejo. In to povsem upravičeno! To je še en madež, ki ga bo težko sprati.

Še huje je to, ker gre ponovno za madež na račun pravosodja, ki sicer pomeni enega izmed tistih nevidnih temeljev za gospodarsko uspešnost. Brez delovanja pravne države se lahko za kakšen večji preboj slovenskega gospodarstva, ki je v tem trenutku že prava mantra, obrišemo pod nosom.

Pa vendar, pojdimo za hip k številkam. V vsem tem času sta sodnik in tožilec zaslužila med 450.000 in 600.000 evrov bruto, če kot mero vzamemo plače pravosodja iz septembra 2012, ki znašajo med 4.000 in 6.000 evrov na mesec. Več kot pol milijona za nekoga, ki mu je zaupano varovanje pravice, zagotovo ni majhna vsota. Več kot pol milijona za nekoga, ki svoje naloge ni opravil!

Kaj reči za pravosodje? Leto 2012, kot tudi že kakšno poprej, zagotovo ni bilo leto, ki bi si ga pravniki in državljani zapomnili po kakšnem presežku v pozitivni smeri. Sam bi raje videl, da pravosodne »šlamparije« niso sistemske narave, ampak stvar šlamparije, tudi barabščine, posameznikov, ki jo srečamo na mnogokaterem koraku.

Intelektualno revna je pravosodna srenja, ki dopušča, da se ji dogajajo takšne packarije in miselno pritlikava, da, razen v nekaj izjemah, ni sposobna lastne kritike. Na voljo je le še tretja alternativa, in sicer, da gre za kriminalna dejanja pravosodnega sistema in pajdaštvo s posamezniki, ki se znajdejo na zatožnih klopeh. V tem primeru smo pred izjemnim problemom. Pojavi se namreč vprašanje, koga poklicati na pomoč. Pravosodje?!?

This entry was posted in Pravo, Slovenija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s