Nepopolnost dela Računskega sodišča

Delo in poročila Računskega sodišča so zanimiva. Po eni strani se na svoji spletni strani kitijo s sloganom: Bdimo nad potmi javnega denarja. Bi rekel, da precej obetavno, a kot to velja tudi na sploh v življenju, gole besede, zaveze ipd., če ostane zgolj pri njih, še ne prinesejo rezultatov in znajo velikokrat izpasti kot prazne besede, morda celo kot pobožne želje, v katere itak nihče ne verjame. Se pa lepo slišijo. Isto velja za podjetja. Ni jih malo, ki se oglašujejo kot najbolj izvrstne, premium organizacije, le kdo pa ne bi bil rad najboljši, medtem ko je pri njihovem vsakodnevnem delovanju možno opaziti vse drugo, samo te odličnosti ne. Torej, če takšne fraze in krilatice niso podprte z ustreznimi procesi, ni od njih nobene koristi. Tako da se je smiselno vprašati, kaj ste pa naredili za to, da bi dosegli svoje cilje, in kako uspešni ste bili pri tem.

Pri delu računskega sodišča se zdi, da je ni javne institucije oziroma bolje rečeno prejemnika davkoplačevalskega denarja, ki ji sodišče ne bi prisodilo kvečjemu mnenja s pridržkom, čeprav tudi negativna mnenja niso nobena redkost. Ker sodišče preverja skladnost poslovanja z zakoni, predpisi, izdaja negativnega mnenja oziroma mnenja s pridržkom nakazuje, da poteka poslovanje takšne institucije malo “po domače”.

Seveda slogan: “bdeti nad potmi javnega denarja” ne pomeni kaj dosti. Bdeti nad potmi je dobra strategija nadzora, saj pomeni slediti denarnemu toku, v kolikor je to uspešno, identificirati vso dogajanje in vse posebnosti na tej poti, če nadaljujem v duhu figure njihovega slogana. A vendar, v kolikor je le-to uspešno!

Poglejmo primer revizije delovanja Državnega sveta v letu 2010. Poleg kopice očitanih stvari, ki bi jih lahko okarakterizirali za manjše prekrške, pa zbode v oči nekaj drugega, in sicer (citiram iz poročila):
– v objavi javnega natečaja ni objavil vseh oziroma enakih pogojev, kot jih določa sistemizacija;
– ni zagotovil enakopravne dostopnosti delovnih mest za  vse zainteresirane kandidate;
– pri delnih tekočih in investicijskih odhodkih ni izvedel postopka oddaje javnega naročila in sklenil pogodbe v skladu s predpisi o javnem naročanju;
– sredstev proračuna ni uporabil samo za izvajanje nalog Državnega sveta Republike Slovenije, članom Državnega sveta Republike Slovenije je izplačeval sejnine, ne da bi imel za to podlago v predpisih.

Vidimo, da gre v primeru revizije delovanja Državnega sveta za precej huda očitana dejanja. Recimo, oddajanje investicijskih projektov mimo sistema javnega naročanja, kot se to očita Državnemu svetu, je eden izmed osnovnih instrumentov okoriščanja na račun javnih sredstev. Seveda tudi oddajanje naročil skladno s sistemom javnega naročanja ni kaj posebej vredno varovalo proti temu, da posamezni projekti ne bi bili mastno preplačani, tako imenovani proračunski podjetniki pa lepo nagrajeni, a vendar.

Tresla se je gora, rodila se je miš, ne vodi do rezultatov, v kolikor je namen odkrivanje in preganjanje nepravilnosti. Če je edina sankcija opomin in zahteva po spremembi prakse za vnaprej, je pričakovana korist “lumparije” strogo večja od nič, pa nas naj ne presenečajo časopisni naslovi v stilu: “milijonski posel oddan prijatelju”. Verjetnost, da se lumparijo odkrije, in verjetnost, da se jo kaznuje, skupaj delujeta kot sistem za demotiviranje takšnega delovanja.

Poročilo Računskega sodišča lahko deluje kot ena izmed variabel, ki vpliva na prvo verjetnost, torej, da se lumparije odkrije, a če to hkrati pomeni tudi epilog posamezne zgodbe, manjka sila, ki bi povečevala vrednost druge verjetnosti (da se kazniva dejanja preganja). Če bo temu resnično tako, potem bo tudi za slogan Računskega sodišča obveljalo podobno, kot za toliko izmed njih, in sicer, da se lepo bere, pomeni pa nič več kot skupek puhlih besed. Pa sploh nisem odprl prostora ekonomike, upoštevanja oportunitetnih priložnosti in drugih vprašanj optimalnosti, kar je še bolj pomembno kot to, ali je delovanje skladno z zakoni in pogodbami. To bi bila škoda.

This entry was posted in Ekonomija, Pravo, Slovenija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s