Pavza Britancev ali pavza Britancem

Potem, ko so bila ugibanja, da bi se seznam problematičnih držav PIGS utegnil širiti udi na Veliko Britanijo že dokaj glasna, se je v angleškem časniku The Economist pojavil še bolj predrzen članek z naslovom Making the Break.

V luči angleškega črnega humorja sam naslov, ki govori o možnostih Evropske unije brez Velike Britanije ne pomeni nujno njenega prostovoljnega izstopa iz Unije, ampak izpad iz nje. To pa je bistvena razlika!

Vprašanje pa je, kaj bi izpad/izhod Velike Britanije, 62-milijonske države, iz EU-ja pomenil. V odgovoru na to vprašanje se skriva vprašanje o razlogih. Predvsem, ali so ti ekonomske narave in posledica (ne)konkurenčnosti britanskega gospodarstva ali ne. Majhno in nekonkurenčno gospodarstvo samo zase seveda ne more biti kaj posebej učinkovito in uspešno, v kolikor svojih dobrin ne uspe prodajati na zahtevnih tujih trgih. Izpad bi Britance verjetno izključil iz enotnega trgovinskega trga EU-ja in jih ekonomsko v neki meri tudi izoliral. V kolikor so že sedaj nekonkurenčni partnerji, potem bi to pomenilo še dodaten udarec za njihovo gospodarstvo.

Avtor članka se sicer sklicuje na Švico kot uspešno državo, ki je članica EEA-ja, ne pa tudi EU-ja ter njeno gospodarsko uspešnost, a pri tem pozablja, da je Švica država z izjemno učinkovitimi in tehnološko izpopolnjenimi podjetji, ki pomenijo gonilo svetovnega razvoja. Švicarsko gospodarstvo se ne začne in konča zgolj pri njihovih bankah, tako kot bi mnogi utegnili pomisliti. Sicer je tudi London ena izmed bančnih prestolnic sveta. Skratka, za razliko od Velike Britanije je Švica gospodarsko izjemno učinkovita in uspešna država, bogastvo države pa posledica tega.

Obe državi imata svojo valuto. A pozor. Zaradi stabilnosti gospodarstva, kar se je odrazilo v rasti švicarskega franka je švicarska centralna banka septembra 2011 fiksirala tečaj evra na frank v razmerju 1 : 1.2. Tako je delovanje švicarskega gospodarstva do evro-območja, vsaj kar se monetarnih kategorij tiče, v veliki meri nevtralno.

Poglejmo v javne finance. Proračunski primanjkljaj države je v zadnjih letih bil izjemen: 5.1% BDP-ja v letu 2008, 11.5% v letu 2009, 10.2% v letu 2010 in 7.8% v 2011. Tako se je celoten dolg države povzpel na 85% BDP-ja. To je še vedno le nekoliko nad povprečjem EU27, a njegova dinamika v zadnjih letih je bila izjemna. Druga država EEA območja, ki jo omenja avtor članka, Norveška, je imela proračunske presežke, bistveno višje od 10% BDP-ja. Seveda, proračun je posledica delovanja gospodarstva. In ko le-to ne deluje, ni proračunskih prihodkov, medtem ko so izdatki višji. Britanska brezposelnost dosega že 8%.

Avtor govori tudi o trgovinskih ovirah, kot razlogih za izstop. A pozablja se, da v kolikor bi Britanci želeli prodajati v EU, itak ne bi mogli uiti pravilom, ki veljajo za EU. Poleg tega pa je ključna stvar kakovost njihovih proizvodov in njihova cena. V dvostranskem sporazumu prav gotovo tudi prodajalci iz EU-ja ne bi smeli naleteti na kakšne večje ovire pri trgovanju z Britanci. Nekonkurenčnost britanskega gospodarstva v primerjavi z Nemci pač ima svoje posledice, ki jih niti izključenost neki integraciji ne more odpraviti. Delež britanskega izvoza v BDP znaša slabih 20%, nemškega 50%!

Kot pravi avtor članka, »Europe is no longer the thriving economic club that Britain joined 40 years ago,« ampak zdi se, da Britanci niso več to, kar so nekoč bili (ali pa so mislili, da so). Britance bi moral skrbeti predvsem tehnološki zaostanek za Nemci, ki je razlog za njihov počasen zaton. Velika Britanija ni Švica, ni niti Nemčija. Ampak Britanci so vedno znali z besedami. Če bi kogarkoli vprašali o razlogih za to, da Britanci niso del evro-območja in nimajo evra, bi velika večina govorila o njihovem ponosu. V kolikor pa se spomnimo vseh težav, ki jih je imel britanski funt leta 1992, natančneje septembra 1992, ko je bil funt izključen iz sistema ERM2, zaradi nedohajanja nemškemu gospodarstvu in nemški marki, pa bi dejanski razlogi lahko bili predvsem v ekonomski nekonkurenčnosti do Nemčije. Ne, da si niso želeli biti zraven; zraven niso bili sposobni biti!

This entry was posted in Ekonomija, EU and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s