V ozadju odstopa Franca Kanglerja

Mariborski župan, Franc Kangler, bo, kot je dejal, z mesta funkcije župana odstopil na novoletni večer. S tem bo na nek način uslišana tista osnovna kritika množice, ki smo jo poznali pod sloganom »Gotof je«.

A bolj, kot karkoli drugega, je problematičen način, na katerega je župan Kangler podal svojo odstopno izjavo. Če je to storil, kot je povedal, zaradi pritiska ulice, potem to nikakor ni dobra popotnica za naprej. Sam bi si želel, da bi odstopil zaradi nepravilnosti, v kolikor je do njih dejansko tudi prihajalo.

Ne smemo spregledati enega pomembnega dejstva, in sicer, da navkljub mnogim ovadbam Franc Kangler ni obsojen, kaj šele pravnomočno obsojen, po niti eni točki! Že res, da v pravno tako nedelujoči državi kot je Slovenija to še nič ne pomeni o tem, ali je nekdo kriv ali ne, je pa dejstvo, ki ga je treba upoštevati. Res je tudi, da etični standardi v slovenski družbi še zdaleč ne dosegajo tistih v razvitih državah, kjer posamezniki odstopijo že zaradi bistveno manjših »prekrškov«, in to v trenutku, ko ti pridejo v javnost. Res pa je tudi, da je govoriti o korupciji v tako skorumpirani državi, kot je Slovenija, isto kot govoriti o lakoti v državi, ki so jo prizadele stoletne suše.

Korupcija in klientelizem sta vse preveč globoko zažrta v sistem delovanja našega ekonomskega, družbenega, študentskega in, seveda, tudi političnega okolja. Dejanja, ki so očitana Kanglerju, so med nami prisotna ves čas in po celotnem sistemu in mnogi kritiki Kanglerja in družbenega ustroja, ki se počasi prevrača v prepad, so sami aktivni »zajedavci« sistema, njihova dejanja pa podobno sporna kot so ta, ki jih očitajo Kanglerju. Seveda je neetično, ko koruptivneži govorijo o korupciji in kleptomani o kleptokraciji. Problem morale v družbi je, ko razni proračunski, politični ali študentski »podjetniki« taista dejanja očitajo nekomu drugemu in se nad njimi zgražajo.

Če se vrnem na dogajanje v Mariboru. Vprašanje je, kaj Kanglerjev odstop pomeni. Dejstvo je, da je, vsaj navzven, »jezna ulica« vrgla župana iz njegovega naslonjača. In to neposredno in z nasiljem. To je način, ki ga je mogoče zaslediti kje v Afriki, tega se moramo zavedati! Tam je na prestolu tisti, ki se pripelje v družbi ustrezno številčne vojske – ne nujno najštevilčnejše. In to je tisto, kar ni dobro. V urejeni državi je menjavanje političnih funkcij stvar volitev in delovanja pravne države, ne pa jezne ulice, ki je v svojih dejanjih dovolj predrzna, da si upa vreči granitno kocko. Končanje z zakonom ulice je bil eden temeljev za gospodarski vzpon držav, pravna varnost ljudi in premoženja pa še vedno ostaja ena temeljnih nalog države. (Pravniki, namesto da v teh dneh dajete mnoge intervjuje in se sklicujete na moralo župana, se raje vprašajte, kje ste ga polomili, da je do tega prišlo!)

Pa vendar, volilno telo je vedno sestavljeno iz skupine podpornikov, skupine nasprotnikov in skupine neopredeljenih ali indiferentnih ravnodušnežev. Jezna ulica, ali pa ulica, je le en del celotnega volilnega telesa. In tisti, ki na volitvah izgubi, ima potencialno vedno na voljo zadosti podpornikov (beri: volivcev), s katerimi bi na ulici lahko zahteval ponovne volitve. A to ne more in ne sme biti razlog za odstop nekoga.

Vsi tisti, ki se navdušujete nad močjo kock, ki so Franca Kanglerja pregnale iz županskega naslonjača, se bojte trenutka, ko bodo taiste kocke letele proti vam. Postaviti »kocko« in ne pravosodja za standard je zelo nevarno in dvorezno početje. (Politično) navijanje za takšna dejanja pa stvar (politične) nezrelosti in primitivnosti. Politična nezrelost se kaže tudi v besedah predsednika Socialnih demokratov, Igorja Lukšiča, ki je nemudoma po zmagi Boruta Pahorja na predsedniških volitvah pozival k predčasnim parlamentarnim volitvam. To tako enostavno ne gre!

Z vidika volje ljudstva bi bilo zaželeno, da bi Franc Kangler ponovno kandidiral za župana mesta. Le tako bi se namreč pokazala njegova priljubljenost ali nepriljubljenost med Mariborčani. Do sedaj smo videli številčnost jezne ulice, ki, to je treba priznati, ni majhna. Kakšno pa je mnenje drugih? Kakšno pa je mnenje večine?

This entry was posted in Razno, Slovenija and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to V ozadju odstopa Franca Kanglerja

 1. mb pravi:

  pa točno to je to!
  saj so v totem našem bili najprej protesti zaradi Kanglerja… potem pa se je “vsebina vzroka” samo še širila…
  no, če pa samo pomislim na eno izmed ovadb, ki so Kanglerja dočakale…
  zato, ker je bila Mariborska vzpenjača popravljena baje še prej ko je za to dobil vsa potrebna dovoljenja…
  hja… šment

 2. Marč pravi:

  Če si lačen, brez službe, brez možnosti zaslužka, brez vizije naše družbe, z vsakodnenimi koruptivnimi novicami, z slabim sodstvom itd….. Se ne moreš čuditi kockam….

 3. Rak pravi:

  Prav iz dejstva, kako bi ravnali volilci v Mariboru, bi bilo zanimivo, da bi Kangler ponovno kandidiral na naslednjih županskih volitvah. Končno pa, če si je to lahko dovolil ljubljanski šerif s kopico obtožb in sumničenj pri njegovem poslovanju z javnimi investicijami nepremičninami, čemu ne potlej tudi mariborski …
  In če bi Kangler ponovno zmagal, koga bi bilo treba potem obsojati?

 4. Dragica Novak pravi:

  Za izvoljene predstavnike in politike, ter za njihovo verodostojnost, bi morali veljati strožji kriteriji. Drži, da je nekdo kriv, ko mu je krivda dokazana in je obsojen, vendar za vse naše nosilce takih in drugačnih funkcij, bi blo veliko verodostojneje če bi odstopili že pri utemeljenem sumu in počakali, da izid preiskave. Marikatera kocka in petarda bi bila manj, ne zagovarjam nasilja, ki nikdar ne vodi k rešitvam, vsaj dobrim ne, pa tudi številke na negativnih seznamih revšćine bi bile manjše.Če bi naša država znala biti pravna država, bi tudi primankljaj bil manjši, več delovnih mest in manj socialnih problemov. Pa spornih kandidatov, ter izvoljenih predstavnikov z dvomljivo preteklostjo bi bilo manj.
  Eno izmed gesel demostrantov; ” Nismo niti levi niti desni, smo ogoljufani ” na žalost še preveč drži.

 5. jure mursic pravi:

  Pozdravljeni me veseli da bo odstopil gospod zupan franc kangler se strinjam z vesmi tako da hvala mariborcanom.jure

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s