Kaj prinaša Pahorjeva izvolitev?

Sedaj je znano, da drugi krog predsedniških volitev ni postregel s kakšnim presenečenjem. Novoizvoljeni predsednik, Borut Pahor, je z lahkoto opravil s trenutnim predsednikom Danilom Türkom.

Če se najprej posvetim sami izvolitvi, je opazna moč posameznika, ki je z dvema tretjinama osvojenih glasov sam gladko pometel s celotnim strankarstvom. Še več. Danilo Türk na volitvah ni nastopal samo kot trenutni predsednik države, ampak je za seboj imel podporo praktično celotne t. i. levice, od strankarskih veljakov, do ideologov in drugih visoko-kategornikov iz ozadja, sindikatov, vladnega DeSUSa, borcev in mnogih drugih. Nekoliko nejasna pri vsem skupaj je podpora Socialnih demokratov, katerega kandidat je bil Danilo Türk pred petimi leti, a so na TV soočenjih vendarle zasedli tabor Boruta Pahorja. A vprašanje je, kakšni navijači so bili; biti v družbi zmagovalca, in to še preden je to postal, vsekakor ne more škodovati. Če je še kdo, ki v Pahorju ni videl celotnega političnega potenciala in kapitala, je lep del odgovora dobil danes. Dolg, ki ga ima stranka do Pahorja, je neizmeren, saj je bil prav on tisti, ki je stranko postavil na vrh, s tem pa mnoge posameznike tudi v poslanske klopi, četudi je bil kasneje iz stranke praktično izgnan.

Že v komentarju z naslovom Kaj prinaša drugi krog sem zapisal, da za izgnanega Pahorja kot politika kaj drugega kot postati predsednik države itak ni več možno. S tem bo še ne 50-letni Pahor zasedel še zadnje predsedniško mesto (bil je predsednik vlade in tudi Državnega zbora), ki mu manjka v njegovi politični karieri. In v komentarju sem se tudi spraševal, kaj bo Pahor kot predsednik pomenil za stranko, ki ga je odslovila in ki jo bo sedaj tudi formalno primoran zapustiti. Vsaj neposredno je strankarskega »okoriščanja« na njegovem hrbtu konec, čeprav se zdi, da obstaja še kar nekaj možnosti za posredno reklamo za stranko. Vprašanje pa je, ali bo Pahor kot predsednik to tudi želel! In vprašanje je tudi, ali si bodo v SD-ju po vseh peripetijah za takšno pomoč sploh prizadevali. Odleteti kot predsednik vlade, kasneje tudi kot predsednik stranke, nato pa tako suvereno postati predsednik države, je zagotovo pomembna osebna zmaga na videz potapljajočega se Pahorja. Na drugi strani pa klofuta vsem njegovim preteklim kompanjonom, ki so ga prekrižali povprek in počez. Morda je to celo usluga SD-ju, da jim Pahorja ne bo treba tudi bolj neposredno vreči iz stranke, glede na to, da bo moral odstopiti; in to zaradi dobrega razloga. A interesi v politiki so pogosto mnogo pomembnejši od česarkoli drugega in če kdo to ve, potem je to zagotovo, vsaj na videz, nezamerljivi Pahor.

Naslednje bistveno pomembnejše pa je vprašanje, kaj Pahorjeva izvolitev  pomeni za delovanje trenutne vlade. Premier Janša je že večkrat izjavil, da opozicija ni zgolj Pozitivna Slovenija Zorana Jankoviča, ampak tudi ex-Pahorjev SD, kar vsekakor ustvarja nekaj dodatnega pritiska na Pahorja. Ne pozabimo tudi, da je bil na parlamentarnih volitvah Borut Pahor zelo kritičen do Zorana Jankoviča. Tudi sicer je v trenutnih razmerah Pahor mnogo bolj naklonjen Janševi vladi, kot alternativam, ki jih sam ne vidi, kot je večkrat poudaril. Ne bi bilo presenečenje, torej, če bi se SD pojavil v kombinacijah s trenutnim vladnim zborčkom ali v njegovi preoblikovani in okrnjeni zasedbi. Še sploh, če predsednik Pahor za skupno mizo ne bi uspel spraviti Janeza Janše in Zorana Jankoviča. S Pahorjevo izvolitvijo se tudi glasovi za spremembo referendumske zakonodaje nekaterim morda zdijo bližji. A tudi ta matematika se lahko zdi kot račun brez krčmarja, v kolikor Pahorjev glas v SD in na levici ni več slišan, kaj šele upoštevan. Glede na podporo strank in drugih političnih visoko-kategornikov iz levice, slednje ne bi bilo kakšno večje presenečenje. Ne pričakujmo, torej, preveč, saj velika pričakovanja ponavadi ustvarjajo velika razočaranja.

Skratka, Borut Pahor je sam z lahkoto opravil z obema političnima taboroma, a postal predsednik brez nekega formalnega vpliva, četudi z možnostjo vplivanja. Na nek način bi lahko postal eden izmed »stricev iz ozadja«; a, dobrih, za razliko od nekaterih.

This entry was posted in Slovenija and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Kaj prinaša Pahorjeva izvolitev?

 1. MAMA MIA pravi:

  Kaj prinaša Pahorjeva izvolitev?
  NIČ NOVEGA, NIČ KAJ DOSTI BOLJŠEGA….od tega kar je slovensko ljudstvo že videlo ko je bil premier…..takrat je večina slo ljudstva komaj čakala da ga zamenjajo ali da sam odstopi….a sedaj pa naj bi bilo kaj boljše….ŽIVI BILI PA VIDELI….

 2. Mrkojama pravi:

  Slovenci absolutno nismo zrel narod!!!!
  Izvolite dvornega norčka, ki ste ga pred enim letom strmoglavili!?! Narobe svet. Dokaz, da ta narod še ni zrel! Boljšega dokaza za to namreč ni.

  Če bi bili Pahorja ne bi izvolili. Sicer pa ga je volila le desnica po ukazu Janše in nekaj tisoč volivcev drugih strank. Udeležba je bila le dobrih 40% kar pomeni, da je Pahorjeva stopnja legitimnosti izjemno majhna. Tega ne preglejmo, ker je zelo pomembno.

  Sicer je pa vedno več možnosti, da bo Janša strmoglavljen, pregnan in strpan v zapor.
  To dejstvo pa bo odprlo povsem novi list slovenski stvarnosti.

 3. Žagz pravi:

  Izvolitev Pahorja prinaša cementiranje neo-liberalne in neo-klero-fašistične paradigme, ki sta Slovenijo v 21 letih pripeljali do roba propada proti katerima potekajo protesti po vsej državi. Pahor bo tako moralno podpiral jemanje učencem, dijakom, študentom in upokojencem ter bajno financiranje RKC ter saniranje tajkunskih pufov, hodil bo na domobranske mitinge in se klanjal aktualni vladi. Kakor že preden je postal predsednik.

 4. asskicker pravi:

  Pahor je ena navadna polenta …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s