Slovenski inovatorji v ZDA

Junija 2011 je v časniku Slovenian American Times izšel članek z naslovom Slovenian American Inventors and Innovators, ki osvetljuje dosežke Slovencev, ki so se kot posledica takšnih in drugačnih razlogov podali živeti in ustvarjati preko luže – v Združene države Amerike. Avtor članka je eden izmed njih, Edward Gobetz, profesor sociologije.

Slovenskih športnikov, ki si kruh služijo onstran Atlantika, na primer, hokejista Anžeta Kopitarja ali pa košarkarja lige NBA Bena Udriha oziroma Gorana Dragiča ali pa Tonyja Adamleta, igralca in prvaka ameriškega nogometa, ki se je rodil slovenskim emigrantom, v članku ne boste našli.

Seveda sta pa na njem osebi, ki sta pomenila osrednji element razvoja računalniškega giganta Hewlett-Packarda, Zvonko Fazarinc in France Rode, pri katerem sta zasedala vidne pozicije. Rode, ki je bil pred dnevi na obisku v Sloveniji, je bil, med drugim, vodilni raziskovalec pri razvoju prvega precej sofisticiranega žepnega kalkulatorja, HP-35, sicer sta pa oba, tako Rode kot Fazarinc, sodelovala pri razvoju globalnega sistema pozicioniranja, bolj poznanega kot GPS.

Iz področja avtomobilistike se na seznamu najde Edward Stokel, bolj poznan kot “Mr. Bus”, ki je bil pri General Motorsu dolga leta direktor njihove divizije tovornih vozil in avtobusov.

Področje aviatike in astronavtike je precej zaznamovano s prispevki ljudi, slovenskega porekla. V okviru Avstro-Ogrske je poznan Herman Potočnik-Noordung, ki je svoje ideje sicer razvijal na papir, a so Max Stupar, August Raspet in Joseph Sutter na nek način nadaljevali na mestu, kjer je Noordung zaključil. tako je, na primer, Joseph Sutter sodeloval pri razvoju Boeingovega 747. Za svoj prispevek na  področju civilnega letalstva je leta 1985 prejel nagrado United States Medal of Technology. Poleg njih pa je seveda treba omeniti še Franklina Puhka, ki je v okviru General Dynamicsa deloval na področju raketnega programa. Ed Repic je kot glavni inženir Rockwella sodeloval pri vesoljskem programu Apollo 11. Sicer je sodelovanje slovenskih strokovnjakov v programih NASE že kar stalnica. Dušana Petrača verjetno ni treba posebej omenjati, ker je precej znan. Zato pa so verjetno manj poznani Saša Bajt, projektni vodja optike x-žarkov v okviru Lawrence Livermore National Laboratory. John Repar, ki je kot raziskovalec prav tako sodeloval v vesoljskih programih NASE, oziroma John A. Hrastar, ki je bil pri NASI zadolžen za satelite, v okviru Nasinega Goddart Space Flight Centra pa direktor oddelka za napredne sisteme in tehnologije.

V članku je omenjen še Stephen Malaker, jedrski fizik, ki je za svoje dosežke prejel kar tri nagrade IR-100 (leta 1965, 1966 in 1969). Robert A. Pucel je po doktoratu z univerze MIT razvil eno prvih mikrovalovnih naprav, ki so danes praktično nepogrešljivi del domače kuhinje. Leta 2004 je skupaj s Hermannom Statzem za svoje pionirsko delo prejel nagrado 2004 Microwave Pioneer Award.

Seveda je ta prispevek le pregleden in še zdaleč nima ambicije, da bi identificiral “vse” dosežke posameznikov, ki so na tak ali drugačen način povezani s Slovenijo. Obenem so tukaj že tudi novi rodovi, ki se šele uveljavljajo na področju znanosti in tehnologije.

Ko se danes, ob napovedi novega iPhona ali pa novih spoznanj na področju genetike, navdušujemo nad tehnologijami in zmožnostmi človekovega uma, da (po)išče odgovore na vprašanja, ki si jih pred leti naši dedi morda niso niti upali zastaviti, kaj šele nanje odgovoriti, oziroma da nam s svojimi izumi in stvaritvami delajo življenje lepše in udobnejše, je dobro imeti pred očmi, da znanje ni domače, tuje ali kaj podobnega. Znanje in stvaritve, ki so posledica uporabe tega znanja, ustvarjajo ljudje posamezniki, ki za svoje delo potrebujejo le ustrezno okolje in spodbude.

This entry was posted in Slovenija, Svet, Znanost in izobraževanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s