Zapornikova dilema, ko so zaporniki ljudje

Na slovenski politični sceni se v teh dneh dogaja marsikaj, od sprejemanja »proti-krizne« zakonodaje, kot mnogi radi rečejo, do skeniranih in izgubljenih »referendumskih« podpisov, vmes pa volimo še predsednika države. V nekoliko slengovskem tonu bi rekli: »svašta!«

Da v slovenski politiki nekaj resnično smrdi, kaže, med drugim, zadnja pobuda Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije, ki je v državni zbor vložil pobudo za razpis referenduma o zakonu za sanacijo bank. Že res, da so pobude stvar proste presoje posameznikov, ampak le kdo lahko verjame, da je glavni protagonist ustanovitve slabe banke, ki je strogo ekonomsko vprašanje in težko nekaj milijard evrov, resnično lahko nek »nepomemben« sindikat. Nekako bi razumel, da bi tej pobudi nasprotovali iz, recimo, Banke Slovenije, ali NLB-ja in drugih bank – ti taktično molčijo, glede na to, da se jim obeta čiščenje bilanc – ali iz ekonomskih fakultet in podobnih inštitucij. No, nekateri pomisleki iz teh inštitucij so bili, čeprav so se bolj zdeli v luči politikantstva in ideološke pripadnosti opoziciji kot strokovnosti. Pa vendar, ne vidim pa kakšne resne vloge omenjenega sindikata pri vsem tem in v bistvu si sploh ne znam predstavljati, na kakšen način bi se sploh bilo mogoče resno pogovarjati z njimi, kaj šele usklajevati. V prispodobi bi rekel, da je to podobno, kot če bi bruca iz ekonomije poslal v jedrski inštitut, da bi aktivno sodeloval pri kakšnem od projektov. Seveda je jasno, da več kot (moteči) statist on tam ne more biti.

Prenesti vprašanje slabe banke, pa tudi holdinga, na referendum, kakršenkoli že bo rezultat, v kolikor bo do referendumov dejansko tudi prišlo, pa pomeni še en korak v smer nekompetentnih odločevalcev.

V taktičnem smislu gre za vprašanje »kdo bo koga«. Če se zdi, da ima vlada program, kako napolniti proračun, pa se zdi, da je smoter delovanja opozicije, predvsem Pozitivne Slovenije (PS), ta, kako jo pri tem ovirati, v ohranjanju konfliktnosti do vlade pa skrbeti za svojo pojavnost. Seveda, nikakor ne trdim, da je vladni program v celoti dober, niti da je povsem zanič, kot tudi ne, da očitki opozicije v določenih točkah ne vzdržijo. A žal se zdi, da je konfliktnost pogosto načelna in služi za namene strankarskega marketinga. To pomeni, da ni cilj najti rešitve, ampak ohranjati konfliktnost. V nekoliko »po(ne)srečeni« izjavi, da iz političnega vidika opozicija seveda ne more podpirati vladnih predlogov, smo od predstavnice PS pred meseci to slišali tudi na TV.

Vprašanje, kdo bo koga, je lahko zelo kompetitivno, a le do točke, kjer se obe strani zavedata posledic, ki jih s svojimi akcijami povzročata in igro ohranjata znotraj razumskih meja. Takšno merjenje mišic predstavlja igro in mnogo zelo pomenskih terminov se pojavlja s tem v zvezi; zapornikova dilema, jastreb-golobica, vojna izčrpavanja, piščančja dilema, kredibilna grožnja in podobni.

Že pogled na vsa ta poimenovanja pove, da je poraz, v kolikor do njega pride, lahko sila boleč. Biti piščanec, ali pa pred jastrebom bežeča golobica se lahko konča usodno. V določenih primerih ima lahko tudi zmaga, do katere lahko privede izčrpavanje na podlagi strankarskega »ponosa« in ideološke žlehtnobe, sila pogubne posledice.

Ne ocenjujejo nas zgolj finančni trgi. Tukaj so tudi številke o brezposelnosti, propadlih podjetjih, gospodarskih obetih, emigraciji mladih in podobne, s katerimi ne moremo biti zadovoljni in ki nikakor niso spodbudne.

Ob dokaj šibki povezavi med delom omenjenega sindikata in ekonomskim vprašanjem ustanovitve slabe banke ter ob vseh izgubljenih podpisih se naglo približujemo točki preloma. A ne pozabimo, pogovarjamo se o ljudeh, ki jih v vseh teh političnih in strankarskih preigravanjih politiki uporabljajo kot nepomembne figure na šahovnici ter kot sredstvo za manipulacijo in strankarski marketing.

This entry was posted in Ekonomija, Slovenija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s