Kaj prinaša drugi krog?

Znano je, da se bosta v drugem krogu predsedniških volitev, ta bo 2. decembra, pomerila Borut Pahor in Danilo Türk.

Videti Pahorja na tronu ni nikakršno presenečenje, četudi je bila to bolj kot ne njegova osebna tekma, ki jo je, navkljub posmehu mnogih, očitno speljal zelo dobro. Ni kaj, »fant« je pri ljudeh popularen, četudi strankarsko osamljen in zna zelo dobro z besedami. To so njegove nesporne vrline, ki so Socialnim demokratom mnogo let dajale izjemen kapital. Spomnimo se, da je bil ravno Pahor tisti, ki je svojo stranko spravil na strankarski vrh in v vlado. In spomnimo se, kako je Pahor kot zadnji na strankarski listi prišel v evropski parlament.

Kaj reči o porazu Danila Türka? S svojo konfliktnostjo do Janeza Janše si je zagotovo utrdil položaj pri Janševih nasprotnikih, zagotovo pa izgubil zaupanje med Janševimi podporniki in simpatizerji. Četudi je nestrankarski kandidat, ima izjemno podporo strank. Tudi Pahorjevih Socialnih demokratov. To je verjetno tiso, kar ga ohranja v igri in to je bilo tisto, kar je popolnega neznanca pred petimi leti ustoličilo na prestolu; ob takratnem »protestu« zoper takratnega protikandidata Lojzeta Peterleta. A tokrat je na drugi strani priljubljeni Pahor.

Tudi v drugem krogu ostaja Pahor veliki favorit in vse drugo kot njegova gladka zmaga bi se zdelo kot presenečenje. In to predvsem iz treh razlogov. Je zmagovalec prvega kroga, kar pomeni, da je njegova baza podpornikov in simpatizerjev že sedaj očitno najštevilčnejša. Zmaga v prvem krogu vpliva tudi na psihologijo ljudi, ki pogosto mnogo raje volijo zmagovalce kot poražence. Iz povsem psihološkega vidika se je pokazalo, da lahko Danilo Türk, za katerega je značilna silno aristokratska drža, izgubi! To nikakor ni nepomembno. In nenazadnje, zagotovo so podporniki Milana Zvera, tj. volivci SDS-a, SLS-a in NSi-ja, mnogo bolj naklonjeni Borutu Pahorju kot Danilu Türku; že iz povsem ideološkega vidika. A, seveda, favoriti ne zmagujejo vedno.

A za izgnanega Pahorja kot politika kaj drugega kot postati predsednik države itak ni več možno. Seveda je vprašanje, kaj bo dejstvo, da Pahor, v kolikor bo izvoljen za predsednika, ne bo več v funkciji nabiranja strankarskih glasov, pomenilo za samo strankarsko politiko. No, tudi sicer je vprašanje, koliko motivacije in priložnosti bi v trenutnih okoliščinah sploh še dobil. Na nek način se zdi, da je predsedniška funkcija še edina, ki Pahorja sploh še hoče.

Četudi v krizi vsakršne volitve pomenijo nek nov optimizem, se je treba zavedati, da slovenski predsednik nima skoraj nikakršne vloge pri tem, kakšno je življenje ljudi, saj nima praktično nikakršnega vpliva na delovanje gospodarskega sistema.

Mogoče se od Pahorja, kot zelo verjetnega predsednika, pričakuje preveč tudi na relaciji vlada – opozicija, oziroma Janša – Jankovič/SD. Ne bi bil presenečen, če bi glas za Pahorja postavil SD na čelo opozicije in Jankoviča potisnil v ozadje. Glede na to, da je bil Pahor nekak »L’enfant terrible« SD-ja in njegove celotne politične opcije, je vprašanje, koliko sploh še velja njegov glas v Socialnih demokratih in koliko med ostalo tovarišijo. Vprašanje je, kaj od »dobrega« odnosa je še ostalo med »izgnanim« Pahorjem in nekdanjo druščino.

Na drugi strani pa tudi skromen izid Milana Zvera pomeni vprašanje za SDS in druščino o kakovosti njihovih kandidatov. Tokratna tekmeca sta sicer bila zelo kakovostna, a poraz, že drugi zapored, če upoštevamo še Peterleta pred petimi leti, je hud. Pahor in Türk sta namreč pobrala več kot 75% vseh glasov!

This entry was posted in Slovenija and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Kaj prinaša drugi krog?

  1. LEBAN pravi:

    Ko bo Borut Pahor zmagal na volitvah , bo isti trenutek pozabil na vse obljube, ki jih je dal državljankam in državljanom in bo postal JANŠEV postrešček ! Janša pa nam ni vzel samo regres , ampak nam je VZEL DOSTOJANSTVO in nas vodi v TLAČANSTVO

    • mako44 pravi:

      Janković bi ti pa kaj dal? Si zgleda v javni upravi, da jokaš zaradi regresa? Dostojanstvo so ti vzeli tvoji Zares in LDS, ki so pokradli, kar se je dalo. Zbudi se….če si tako pameten, zakaj ne kandidiraš na volitvah in rešuješ to državo.Seveda, najlažje je doma afne guncat za računalnikom!

  2. Pingback: Kaj prinaša Pahorjeva izvolitev? | Steinbacher media

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s