Referendum o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga

Veliko prahu se je dvignilo okoli pobude za razpis referenduma o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga. O tem, ali je referendum zoper takšno vprašanje sploh mogoč, bo odločalo tudi Ustavno sodišče. V času, ko je stanje institucij pravne države pri nas v resni krizi in bi bilo za pričakovati, da se bo dnevni red sodne vrhuške bolj posvečal temam najprej identifikacije in nato izboljšave tega stanja, se ukvarja s vprašanji, ki so čisto ekonomske narave. Malo karikirano bi lahko rekli, da bo sodišče presojalo ustavno skladnost pobude o tem, ali se naj paket A in paket B državnega lastništva v podjetjih združita in oblikujeta enotni paket C obvladovanja državnega lastništva v podjetjih. Pa dobro, od slovenskega pravosodja smo itak že vsega vajeni.

Čeprav je delujoč sistem institucij pravne države esencialnega pomena za nemoteno funkcioniranje v družbi, njegova karikatura pa skrajno nezaželena in škodljiva, pa v tej zgodbi okrog tega holdinga izstopa še nekaj: goreče zavzemanje oblasti za njegovo uveljavitev. Slišijo se klici, da je od ustanovitve tega holdinga odvisna naša prihodnost in podobni. To je precej nenavadno, da bi bila obstoj in eksistenca naroda odvisna od vprašanja, ali združiti paketa A in B v enotni paket C. Ne prodati ali kako drugače upravljati s temi deleži, ampak združiti! Konec koncev, če pogledamo, kaj bi sestavljalo portfelj naložb tega holdinga, se hitro uvidi, da gre bolj kot ne za paket, ki je danes pod okriljem državnega AUKN – Agencije za upravljanje kapitalskih naložb. Tisti rezidualni paket B bi bil sestavljen iz portfelja KADa, SODa in ostalih državnih naložb. Ampak levji delež bi pomenil prispevek današnjega AUKN. S tega vidika, torej, nič novega. Vsaj površinsko gledano.

Ustanovitev takšnega super holdinga pridobi na smislu, v kolikor bi takšna struktura pomenila možnost aktivnega poseganja v politiko delovanja podjetij, ki bi holding sestavljala. Saj ne, da se tega do sedaj ni počelo, bilo je prikrito (recimo dokapitalizacija NKBM na varšavski borzi s strani državnih monopolov), zmeraj pa je obstajala možnost, da bodo odgovorni za sprejemanje odločitev v posameznih podjetjih zaobšli prispeli diktat iz agencije. Preprosto, če stvar ni pogodbeno določena in temelji zgolj na implicitnem dogovoru, obstaja zmeraj neničelna verjetnost, da se “dogovora” ne bo spoštovalo. Seveda banke še zdaleč niso v ta pravi kondiciji, državna malha pa tudi nima sredstev za njihovo sanacijo. A vendar, imejmo pred očmi slovensko holdinško zgodbo, kjer so se sredstva na videz zdravih delov finančnih holdingov usmerjala v poplačilo vseh drugih stvari, samo lastnega razvoja ne. Na koncu je šlo vse skupaj v pogubo. Tako da, nadaljevati s takšno prakso ne bi bilo koristno.

Referendumska pobuda je lahko škodljiva z vidika puščanja signala, da se bo lahko institut referenduma uporabil tudi pri ostalih reformnih predlogih. Kot posledica prazne blagajne so ti predlogi usmerjeni v nižanje ravni oskrbe državljanov, kar je sicer precej sporno, glede na to, da ljudje za te storitve plačujejo. In to ne malo! Pred vrati je sprejem pokojninske in zdravstvene reforme, pa seveda trga dela. To se bo prevedlo v upokojevanje pod slabšimi pogoji in za nižjo vrednost, nižjo raven zdravstvene oskrbe, nižja nadomestila za brezposelnost ipd. V kolikor ti rezi ne bodo dobili “referendumske” potrditve, nižanje izdatkov ne bo mogoče. In to je tista sporočilnost, ki jo puščajo referendumske pobude. Blokiranje vladne politike in to v času, ko si ne more več privoščiti financiranja obsežnih programov socialne države in sanacije “zavoženih” podjetij.

This entry was posted in Finance, Slovenija and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s