Zakaj je Mitt Romney boljši kandidat od Baracka Obame

Čeprav ameriške predsedniške volitve že trajajo, pa se bo, kot veleva tradicija, volilni vrtiljak odvrtel prvi torek po prvem ponedeljku v novembru, tj. 6. novembra. Kdo bo koga? Bo to finančnik Mitt Romney, kandidat republikancev, ali dosedanji predsednik, demokrat Barack Obama?

Volilni izid, seveda, nikakor ni pomemben samo za prebivalce ZDA, saj je figura ameriškega predsednika, ki pooseblja celotno ekonomsko, znanstveno in vojaško moč države, mnogo več kot le ameriška zadeva. Z vidika gospodarskega delovanja je pomembno, do kolikšne mere je stališče bodočega predsednika in njegovega tabora usmerjeno »pro biznis« in v kolikšni meri protekcionistično oziroma »anti biznis«.

Ko je govora o zavezanosti k biznisu, so republikanci že pregovorno pred demokrati. Stranka na nek posrečen, eni bi rekli neposrečen, način združuje takšna nasprotja, kot so konzervativizem in liberalizem. Ujetost v prenizkih davkih in prevelikem državnem trošenju je lahko sila neugodna posledica tega, čeprav je slednje kontradiktorno z dikcijo liberalne filozofije.

Mnoge ideje o svobodni trgovini, nizkih carinah in splošnemu širjenju trgovine so posledica delovanja republikanskih predsednikov, medtem ko so si demokrati praviloma prizadevali za bolj šovinistično politiko zaprtih mej. Recimo, republikanci so sprožili nastanek enotne ekonomsko-trgovinske povezave NAFTA (North American Free Trade Agreement), a ko je prišel čas njegove ratifikacije, je demokratski predsednik Bill Clinton tik pred podpisom še izsilil mnoge »zaščitne« klavzule, kar je sporazumu vzelo dobršno mero besede »prosto trgovinski«. Republikanci bodo praviloma vedno znižali davke za gospodarstvo, v svoji zgodovini pa so uspeli doseči tudi nekaj pomembnih zmag nad sindikati in njihovimi demokratskimi zavezniki. Ena teh je bila pravica, da se delavcem ni treba vključiti v sindikat, v kolikor tega ne želijo.

Na drugi strani imamo demokrate. To, da jih imenujemo demokrati, nima nobene veze s samo demokratičnostjo in svobodo, saj so demokrati v načinu delovanja tudi republikanci. Pri nas bi demokratom rekli socialisti, ki ljudem velikodušno razdeljujejo razne »pravice«.

Ideologija demokratov je mnogo bližje sindikatom, pri čemer so »delavske pravice«, tako kot pri nas, uporabljane kot izgovor za oblikovanje sila zaprtega in togega trga delovne sile z mnogimi privilegiji za insiderje, tj. zaposlene, in mnogo vstopnimi ovirami za vse tiste, ki si iščejo službo. V svojem delovanju so demokrati mnogo večji privrženci raznih »svoboščin« za ljudi in raznih »pravic« vse povprek, kjer je plačilo zadnje tista zadnja skrb, mnogo manj pa so naklonjeni svobodi, ko je govora o davkih in ekonomski svobodi. Velike in nekrite obljube, velika država kot »nanny country« ali država pestunja je železni repertoar demokratov. Zato za njih velja splošna opazka, da so anti-biznis. Pa čeprav so, kako ironično, v svojem delu mnogo manjši socialisti kot mnogi evropski politiki, ki bi sami sebe imeli za pro-biznis usmerjene. Seveda, demokrati potrebujejo visoke davke mnogo bolj od republikancev, pri tem pa najprej napadejo gospodarstvo in bogate.

Rekli bi lahko, da je njihovo vodilo prerazdeljevanje in ne ustvarjanje, medtem ko je vodilo republikancev, ravno nasprotno, ustvarjanje, ne pa prerazdeljevanje. Seveda pa tudi republikanci niso tako brezmadežni.

Skratka, iz vidika gospodarske učinkovitosti, pospeševanja trgovine in napredka se zdi Mitt Romney mnogo boljši kandidat od Baracka Obame. Ob tem ne pozabimo, da je Romney finančnik in mnogo bolje od Obame ve, kako se streže v poslu. Njegov podpredsedniški kandidat, Paul Ryan, se pri tem zdi kot dodaten plus v smeri uveljavljanja pro-biznis politike. Mnogim to ne bo všeč, ker bodo sledili nizki davki za bogate, ampak pomembni so rezultati in delovna mesta.

Torej, Romney je mnogo boljši kandidat od Obame in njegova izvolitev bi tudi prebivalcem na tej strani oceana vlivala mnogo več optimizma v boljši jutri.

This entry was posted in Ekonomija, Svet and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Zakaj je Mitt Romney boljši kandidat od Baracka Obame

  1. krtmen pravi:

    Odlično napisano! Upam da bo Romney zmagal.

  2. iuegdč pravi:

    Republikanci predstavljajo napredek, medtem ko demokrati predstavljajo relikt nacionalistične zaprtosti in zabitosti.

  3. WTF, u mad bro? Stay away from Fox news.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s