Ekološki poslovneži ali prevaranti?

Kako bi opisali nekoga, ki je leta 2001 prijavil za slaba dva milijona premoženja, medtem ko danes njegovo premoženje ocenjujejo na dobrih 100 milijonov?

Kot poroča časnik Washington Post je to Al Gore, nekdanji ameriški podpredsednik, predsedniški kandidat, dobitnik Nobelove nagrade za mir, celo Oskarja in oseba, ki bi jo mnogi opisali kot neizprosnega okoljevarstvenika in borca za naš planet.

Tako rekoč za vsako stvar, za katero je Gore goreče lobiral in si prizadeval, se zdi, da je v ozadju že imel poslovni načrt, kako iz tega profitirati. In to zelo profitirati. Mnogo od milijardnih subvencij za fotovoltaične celice, vetrne elektrarne in še mnoge druge okolju domnevno prijazne vire energije, za katere je neutrudno lobiral, je preko podjetij, v katera je investiral in ki so kasneje tudi prejemala te »njegove« subvencije, kot še poroča časnik, končalo v njegovem žepu.

Ob bok temu se spomnimo domačih zgodb izpred nekaj let, kaj vse je bilo v nacionalnem interesu, ki je izbranim posameznikom prinašalo ekonomske koristi (ljudem pa stroške); od podjetij, do subvencij, do planiške skakalnice. In kam smo prišli? Tudi okolje. Slednje je bilo celo v nadnacionalnem interesu. In tudi lobiranje za ta nadnacionalni interes je mnogim gorečim podpornikom prineslo ekonomske koristi.

Še nedolgo nazaj smo pri nas obsojali v principu zelo podobne koruptivne zgodbe o spremembah namembnosti zemljišč v povezavi s tem, kdo je lastnik posameznega zemljišča, oziroma v povezavi s postavitvijo tras za gradnjo avtocest. Brez dvoma, to je korupcija in takšna ravnanja si ne zaslužijo mesta v sodobni in napredni družbi.

Skratka, zgodba Ala Gora in borcev za takšne in drugačne nacionalne interese odpira pomembno poglavje o neetičnem delovanju podjetnih politikov, ki bi v posameznih točkah že lahko imelo tudi elemente kaznivega dejanja. Lobirati za nekaj, potem pa staviti na izplen taiste igre bi že lahko sodilo v slednjo kategorijo.

Seveda ni nič narobe, če se tudi politiki, tako kot vsi drugi, ukvarjajo z investicijskimi in borznimi aktivnostmi. A takšno delovanje politikov je sporno predvsem zato, ker so politiki tisti, ki imajo možnost izbrati prihodnje prioritete, s tem pa tudi zmagovalce med podjetji. Oni so torej tisti, ki v tem primeru sami sebi podelijo subvencijo ter požanjejo dobiček preko dobičkonosnega poslovanja podjetij, katerih lastniki so.

Delovanje osebnih interesov v vsakodnevnem življenju Adam Smith ponazori preko nevidne roke. Kakor ni stvar pekovega človekoljubja, da Janezu proda kruh, ampak to izhaja iz njegovega osebnega interesa po tem, da si s sadovi svojega znanja ustvari nek zaslužek za preživetje, tako tudi ni stvar Janezovega človekoljubja, ko od peka kupi kruh, da bi mu s tem želel izboljšati njegov življenjski standard, ampak to stori izključno zaradi svojega osebnega interesa zadovoljevanja potrebe po hrani. Ker ocenjuje, da mu jo do zadovoljive mere lahko zadovolji pek, pri njem kupi kruh. Drugače ga ne bi. Če je v pekovem interesu, da je cena njegovega kruha visoka, je v kupčevem osebnem interesu, da bi za kruh plačal čim manj.

In tiste posameznike, ki so pri določeni stvari, ki zajema množice in porazdelitev denarja, najbolj glasni in prizadevni, je treba spremljati z največjo mero skrbnosti. Goreče zavzemanje peka, da je peka kruha nacionalni interes, ne skriva v sebi pekove skrbi do vseh kupcev kruha za njihovo zdravje, ampak izključno njegov osebni interes, da si na trgu zagotovi visoke cene in si utrdi svoj položaj. In povsem enako velja tudi za politike, ki ljudem vsiljujejo svoje definicije nacionalnega in nadnacionalnega interesa.

This entry was posted in Ekonomija, Slovenija, Svet and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s