Rode – Delo: kocka je na sodišču

Kot se zdi, so si pri časopisni hiši Delo z zgodbo okrog domnevnega očetovstva kardinala Rodeta privoščili malomarnost. Izjave vpletenih kažejo, da so na vidiku pravdni postopki. V kolikor bo dejansko prišlo do njih, se bo s tem kocka prestavila na pravosodne organe, ki bodo imeli priložnost in odgovornost pokazati, na kakšno mesto v družbi postavljajo takšna dejanja. Če kaj, potem bi moralo biti v sedaj že nekoliko pozabljenem »nacionalnem interesu« to, da se takšna ravnanja preprosto ne izplačajo.

Spomnimo, pred kratkim so pri britanskem News of the World kot posledica škandala vdora v zasebnost morali plačati 224 milijonov dolarjev, kar je časopis, ki je bil ustanovljen davnega leta 1843 in je svoj čas veljal za najbolj prodajan časopis v angleščini, pripeljalo do njegovega zaprtja. Nauk in s tem signal sta bila jasna: takšna ravnanja niso nekaj, kar bi si želeli v britanskem okolju, zaradi česar lahko odgovorni zanje računajo s posledicami, ki ne bodo majhne. Vsaj v primeru Newsa of the World te resnično niso bile nizke. In to je pravilno.

Ker odločitve sprejemajo posamezniki, ti zanje, hočeš nočeš, tudi odgovarjajo. V primeru kardinala in vseh vpletenih pri časopisni hiši bi bilo dobro slediti takšni podstati. Najmanj, kar bi si pa želeli, pa je, da bi se odgovornost za to, očitno slabo odločitev, prenesla na druge oziroma bi se zminimirala. Takšen beg pred odgovornostjo, v kolikor postane prevladujoča praksa, ustvarja v vedenju in delovanju ljudi moralni hazard. Če posamezniki ne nosijo negativnih posledic svojih dejanj, ampak le pozitivne, potem je manjša verjetnost, da se bodo obnašali odgovorno. Veliko je primerov, kjer posamezniki (tudi na ravni držav) niso bili deležni nobenih stroškov zaradi svojega ravnanja. Sanacija bank kot darilo, kot se je v svojem komentarju slikovito izrazil Matjaž, je že eden takšnih primerov.

Torej, podvrženost kazni, ki pomeni strošek za človeka, vsekakor vpliva na vedenje posameznika. Je pa res, da bo ta predvidljivost naraščala z naraščanjem pričakovane vrednosti stroška. To pomeni večje verjetnosti, da bo oseba, ki se bo vedla v nasprotju s pravilom, kaznovana in večjega stroška kazni. Izplačilo milijonske odškodnine in posledično zaprtje časopisa na Otoku, bi moralo delovati poučno in preventivno.

Takšni primeri zlorabe položaja niso nekaj, kar bi si želeli v družbi. In eden smislov pregona takšnega ravnanja je tudi v odvračanju ostalih pred podobnimi ravnanji. V kolikor bo prišlo do sodnega postopka v primeru časopisne hiše Delo, bi bilo dobro, da sodišče podjetju naloži izplačilo milijonske odškodnine, za odgovorne posameznike pa odredi ločene kazni. Ne bi bilo namreč dobro, da bi se odgovornost za ravnanja, ki jih že po sami definiciji lahko izvajajo le osebe, prenesla zgolj na (pravno) osebo, ki je deklarirana le na papirjih. To bi bila prevelika erozija odgovornosti posameznikov, ki ne bi pomenila napredka v družbi.

This entry was posted in Pravo, Razno, Slovenija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s