Koliko je vredna ljubljanska plača v Oslu?

Ste se morda kdaj vprašali, kakšen gospod ali madam bi bili s svojo plačo v kakšnem drugem mestu, recimo, v Oslu, Zürichu, Sao Paulu, Moskvi, Pekingu, Tokiu, ali koliko delovnih minut vas stane kavica v Parizu, hamburger v New Yorku, pivo v Münchnu in podobno?

V luči münchenskega Oktoberfesta, vsakoletnega praznika piva v Nemčiji, ki traja že vse od leta 1810, so se pri švicarski UBS banki lotili sila zanimive analize: koliko minut dela je v povprečju potrebnega za nakup pollitrskega vrčka piva v trgovini.

Ko se pogovarjamo o samem festivalu, ne moremo mimo podatka, da je v prejšnjem letu v 16ih festivalskih dneh »steklo« nekje 7.5 milijonov litrov piva, v povprečju pa je litrski vrček žejnega obiskovalca olajšal za 9 evrov. Seveda je »kulinarični« Oktoberfest več kot le pivo.

Če se umaknemo od samega festivala in se posvetimo cenam in plačam, vidimo, da za pollitrski vrček piva Indijec porabi skoraj celo uro dela! Pa vendar je navedena cena, 1,40 dolarja, enaka kot na Tajskem, kjer je za takšno osvežitev bilo potrebnih dobrih 20 minut dela. Nizka cena, 54 centov za vrček, je razlog, da so si sicer revni Nigerijci pivo pridelali v slabe pol ure. Enako pa velja tudi za Vietnamce, kjer ste lani vrček dobili za 70 centov.

Visoki davki so razlog za visoke cene piva na Japonskem (4,15 dolarja) in v Veliki Britaniji (3,65 dolarja). Na dnu so ZDA, kjer ste vrček dobili za 1,80 dolarja, stal pa vas je pet minut dela.

To je le del UBS-ove analize o cenah in plačah. Že nekaj let zapovrstjo so najdražja mesta na svetu Oslo, Zürich in Tokio, medtem ko Ljubljano, ki je za dobro polovico cenejša od šestega New Yorka in za več kot 80 odstotkov od najdražjega Osla, najdemo na 43. mestu. Zanimivo, Ljubljana je nekoliko dražja od Pekinga in Sao Paula, medtem ko je indijski New Delhi v povprečju enkrat cenejši od Ljubljane. Pariz najdemo na 14. mestu in je za tretjino dražji od Ljubljane.

Kaj pravi tabela o plačah? Tukaj je na vrhu švicarski Zürich, kjer so bruto plače kar 31 odstotkov višje kot v referenčnem New Yorku, ki je na šestem mestu. Zürichu sledijo Ženeva, Kopenhagen in Oslo. Kje je Ljubljana? Najdemo jo na 39. mestu, povprečen Ljubljančan pa zasluži zgolj 36,4 odstotka newyorške plače. To je celo nekoliko manj kot v povprečju zaslužijo v južnoafriškem Johannesburgu. Indijski Delhi dosega le 7,6 odstotka newyorške plače!

Tabela o plačah v sebi nosi tudi sporočilnost o konkurenčnosti delovne sile. V času globalnih in prostih trgov konkurenca pri »pridnih rokah« pomeni loviti mizerno nizko ceno delovne sile, ki za življenje pri nas nikakor ni sprejemljiva. To je podatek, zaradi katerega si je še v toliko večji meri treba prizadevati za napredek in nenehno rast dodane vrednosti.

Kakorkoli. Ko združimo obe kategoriji in odštejemo davke, vidimo, da je kupna moč denarja v žepu najvišja v Zürichu, kjer visoke neto plače več kot nadomestijo izjemno višino cen. Sledita Sydney in Luksemburg. Visoki davki na plače so razlog, da prvo skandinavsko mesto najdemo šele na 12. mestu. Ljubljana se nahaja na 43. mestu, tik za Bratislavo in tik pred katarsko Doho. V vseh treh mestih dosega življenjski standard dobro polovico newyorškega in slabih 40 odstotkov züriškega. Pariz dosega 87,8 odstotka referenčnega New Yorka in je tik za Münchnom ter pred Dunajem na 17. mestu.

Podatki o plačah in cenah seveda niso spodbudni za slovenske popotnike, saj je treba z domačo plačo plačevati tuje življenjske stroške. Služiti v Ljubljani in trošiti v Oslu utegne ceno vrčka piva in klobasice iz minut prestaviti v ure.

Mimogrede, Oktoberfest, dogodek, ki danes predstavlja veliko poslovno in kulturno priložnost, je vsakoletna nadaljevanka poročne zabave kralja Ludvika I. Bavarskega, takrat še princa Ludvika, s princeso Terezo Saško.

This entry was posted in Davki, Ekonomija, Slovenija and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Koliko je vredna ljubljanska plača v Oslu?

  1. Pingback: Slovenija kot majhna Švica? | Steinbacher media

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s