Politično kadrovanje: napačni ljudje na napačnih položajih

Za vsakega posameznika je vprašanje eksistence eno najbolj osnovnih vprašanj, s katerim se vsakodnevno srečuje. Vprašanje za vsakogar se glasi: kako si zagotoviti zadostna sredstva za preživetje oziroma, kako si zagotoviti zadostna sredstva za nek družbi primeren življenjski standard.

Eni si za to odpirajo svoja podjetja ali se zaposlujejo v že obstoječih. Drugi si za to dodeljujejo državne posle ali s politično pomočjo krepijo svoj monopolni položaj na trgu, spet tretji se poslužujejo »privilegiranega« zaposlovanja v podjetja, ki so bodisi pod okriljem države ali od kakšnega prijatelja. Tisti, ki pa nimajo te sreče, pa si, ob še toliko večji zaprtosti trga dela, iščejo kakšne druge poti, tudi kriminalne, ali ostajajo brezposelni. Karkoli od tega ljudje najdejo, to za seboj pusti posledice.

Če se posamezniki sprašujejo, kako si zagotoviti sredstva za življenje, je to tudi vprašanje za podjetja. Njihovo vprašanje pa se glasi, koga izmed množice kandidatov zaposliti, da bodo rezultati podjetja kar se da najboljši.

Gospodarski proces, tj. delovanje podjetij, predstavlja temelj, na katerem je zgrajeno delovanje katerekoli družbe. Od delovanja podjetij je odvisen standard ljudi, pa tudi njihova sposobnost, da plačujejo davke. Od delovanja gospodarskega procesa je torej odvisno tudi delovanje države. V gospodarskem procesu je posameznik osnovna proizvodna enota, uspešnost delovanja podjetij pa je v veliki meri odvisna od tega, kdo so tisti, ki razmišljajo, kot tudi od tega, kdo so tisti, ki na koncu proizvajajo. Pa to ne mislim tavtološko, da pri delu vsakdo razmišlja. Mislim predvsem tiste »mislece« znotraj podjetij, od katerih so odvisni novi proizvodi, nižji stroški in novi trgi. Mislece, od katerih je odvisna prihodnost podjetij.

Neustrezno kadrovanje podjetju ne prinaša vrednosti, ampak ob vseh neposrednih stroških še tudi stroške izgubljenih priložnosti, ki so praviloma zelo visoki. Še posebej, v kolikor se napačna selekcija zgodi povsem na vrhu podjetja. Vodstvo podjetja je tisto, ki je v največji meri odgovorno za uspešnost delovanja. Vodstvo podjetij je tisto, ki sprejema najpomembnejše strateške odločitve podjetja, vodje pa so odgovorni tudi za izgradnjo strukture odločitvenega procesa podjetja, vključno s kadrovanjem, postavitvijo vizije in motivacije zaposlenih. Dobro ali slabo delegiranje v vodstvu podjetja privede do dobrega ali slabega delegiranja po celotni strukturi podjetja. Kadar se na napačnih mestih znajdejo neustrezni posamezniki, pridemo do stanja, kjer manj usposobljeni posamezniki, B-ji in C-ji, ocenjujejo potencialne A-je. To pomeni, da inferiorni posamezniki ocenjujejo superiorne, kar seveda ne more privesti do dobrih rezultatov. Negativna selekcija pa lahko privede do družbenega ustroja, kjer za A-je enostavno ni prostora. Še posebej, kadar B-ji in C-ji na položajih začnejo ščititi svoj položaj in nasprotovanje ter izogibanje superiornejšim A-jem postane zavestno in celo načrtno.

Seveda ni za pričakovati, da bi se takšna segregacija izkoreninila iz posameznikovega delovanja in mišljenja, pa lahko, v kolikor postane sistemska, privede do mnogo hujših posledic, kot se sprva zdi. Ameriški ekonomist Thomas Schelling je pokazal, da lahko že majhno favoriziranje pripadnikov določene skupine privede do popolne rasne segregacije.

(Ne)ustrezna selekcija pa je lahko problem v okolju močne vpetosti države v družbeno in ekonomsko okolje, kjer je prostora za »naše« vedno manj, kot pa je »naših«. Še posebej, v kolikor gre za okolje nizke mobilnosti delovne sile, kjer ljudje ne menjujejo služb, kot tudi za slabo ustvarjalno okolje, kjer se ne odpirajo nova delovna mesta, kjer je število delovnih mest pa omejeno. Oboje je lahko še kako močno povezano s tem, da se na »napačnih« delovnih mestih nahajajo »napačni« posamezniki, ki zaradi svoje nekakovosti ne prispevajo k rasti podjetij, ampak kvečjemu k ohranjanju statusa quo.

Kaj vse v nekem trenutku roji po glavi vsakega izmed tisočih nepomembnih politikov in drugih posameznikov, ki izvajajo segregacijo na podlagi nemerljivih dejavnikov, na videz nima kaj dosti opraviti s tem, kaj lahko ti »nepomembneži«, nenamerno ali tudi namerno, povzročijo kot celota. Če z nameni ugajanja svojemu političnemu, ali kateremu drugemu, liderju, lahko tudi na povsem podzavestni ravni, vsak med temi potencialnimi zaposlovalci nekomu iz svoje politične opcije daje le malenkostno prednost pred kom drugim, potem skupaj, tudi nehote, ustvarijo nepredušno zaprt in homogen sistem, kjer vsi delujejo izključno po političnih linijah in zaposlujejo po nemerljivih kriterijih. Tudi zaposlitev kakšne manekenke ali sorodnika na mesto, ki mu ni kos in ga ne more opravljati zadovoljivo, ima povsem enake posledice.

Ljudje so najpomembnejši kapital kateregakoli podjetja! In daleč najslabša stvar, ki se lahko zgodi podjetju, je, da se na napačnih delovnih mestih znajdejo napačni ljudje. To pomeni, da delo opravljajo tisti, ki za kaj takšnega niso ustrezno usposobljeni. Segregacija, ki se odvija na podlagi takšnih nemerljivih dejavnikov, ne nujno vedno političnih, predstavlja eno največjih nevarnosti, ki preprečuje, da bi se podjetja razvijala v smeri večje učinkovitosti in kakovosti ter večjega zaposlovanja. Slabega stanja takšnega podjetja ne more izboljšati nobena državna pomoč ali državni program, saj se vir ekonomske neučinkovitosti nahaja v podjetju. Tudi znanje v družbi, več štipendij in diplomantov ne pomaga kaj dosti, kadar podjetja vodijo slabi in neučinkoviti menedžerji, ki ob vsem tem tudi na odgovorna mesta zaposlujejo slabe in neučinkovite posameznike. Vse ostalo so posledice takšnega, na »gnilih« temeljih zgrajenega gospodarskega ustroja.

This entry was posted in Ekonomija, Slovenija, Trg dela and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s