Ko je Merklova najvplivnejša ženska na svetu

Revija Forbes je objavila seznam stotih najvplivnejših žensk na svetu. Kljub temu, da sam nisem pristaš takšnih in podobnih lestvic, predvsem zato, ker so lestvice stvar okusov tistih, ki takšne sezname ustvarjajo, pogosto pa tudi stvar osebnega marketinga in imidža podjetij, pa se ta zdi kar primerna iztočnica za krajšo razpravo. Kdo so te osebe, ki jih poznamo bodisi iz sveta biznisa, politike, športa in zabave?

Nikakršno presenečenje ni, ko na vrhu vidimo nemško kanclerko Angelo Merkel. V času velikih dolgov in silnih razpravah o odpisih dolgov, so v središču pozornosti tisti, ki denar bodisi delijo ali pa imajo glavno besedo pri tem, koliko komu odpisati. Se kdo čudi, da je Merklova postala najvplivnejša ženska na svetu, mogoče tudi oseba, ko pa vsi evropski gospodje nič kaj gentlemansko eden za drugim hodijo v njeno pisarno in fehtarijo za denar. Najprej Grk, potem Španec, nato Italijan in Francoz. Ob bok njim pa potihoma še mnogi drugi, tudi Slovenec. Praktično ne mine dan, ko Merklove ne bi zasledili na naslovnicah svetovnih medijev. V teh dneh je skoraj nemogoče, da v razpravi o EU in evru ne bi prišli do Angele Merkel. Eni so celo prepričani, da je od odločitve Merklove odvisen obstoj evra.

Skratka, tudi s takšnimi lestvicami Nemčija dokazuje svojo mednarodno moč in pomembnost, kar prvemu nemškemu politiku daje tolikšno veljavo. A ne pozabimo, moč nemške države izhaja iz moči njihovega gospodarstva in superiornosti njihovih podjetij. Angela Merkel to superiornost mercedesov in porschejev, aspirinov in drugih farmacevtov, Siemensa, kemičnega koncerna BASF, železarjev, bank in mnogih drugih svetovno vodilnih podjetij le pooseblja. Brez njih ni figure Angele Merkel kot jo poznamo danes.

»V Aziji so v razcvetu poslovne ženske,« je naslov, ki me, kot zagovornika trgovine in biznisa, zelo veseli. Pa ne zaradi Azije, ampak zaradi biznisa; mnogo bolj vesel bi bil, če bi se naslov nanašal na Slovenijo. Pa vendar. Biznis je napredek, ki ljudem dviguje kakovost življenja. Žal, je na drugi strani biznis tudi razlog za mnoge probleme, s katerimi se srečuje človeštvo. Ti praviloma izhajajo iz nedelujočega biznisa ali sle po uzurpaciji biznisa! Čeprav so današnje množice pogosto zelo negativno nastrojene proti biznisu, tj. proti tistemu, kar je gonilo za njihov napredek in kakovostno življenje, so poslovneži posamezniki, ženske ali moški, na plečih katerih si razni politiki in birokrati, kot so Angela Merkel, Christina Lagarde, Hillary Clinton, Yingluck Shinawatra in mnogi drugi, ki jih smejoče vidimo na takšnih lestvicah, gradijo svoj imidž in moč. In videti nove obraze iz sveta biznisa, kot recimo Marissa Mayer in Meg Whitman, pomeni, da nastajajo nova podjetja, ki so uspešna.

Da ne bom zaletav. Tudi poslovneži niso vedno tisti brezmadežni dobri možje, ki bi se lahko ponosno postavili ob značko podjetja, ki ga vodijo. Sploh ne tako redko so pravi politično motivirani in politično aktivni barabini, ki pri politikih fehtarijo za njim ugodno zakonodajo, oviranje konkurence ali subvencije.

Že res, da imajo vsake oči svojega malarja, kot pravi slovenski pregovor, in da se o okusih ne razpravlja, pa vendar se mi je ob pogledu na Melindo Gates, ženo Microsoftovega mogotca, Billa Gatesa, na četrtem mestu zazdelo, da s takšno lestvico nekaj pač ne more biti v redu!

This entry was posted in Ekonomija, Razno, Svet and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s