Pokojnine: medgeneracijska solidarnost ali medgeneracijska miloščina?

Ugotovitev, da je pokojninski sistem problem, je dobra ugotovitev! Kajti ob vseh milijardah, ki jih na leto v pokojninsko blagajno izplačuje državni proračun in ob tako nizkih pokojninah, sistem ni samo problematičen, ampak predstavlja velik problem! To pa je razlog, zaradi česar je reforma pokojninskega sistema nujna. REFORMA!

Poglejmo najprej nekaj zadnjih finančnih in drugih podatkov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Kot je razvidno iz slike 1, je kar 25,5 odstotka proračuna ZPIZa namenjenega iz državnega proračuna. Oziroma, skoraj 1,3 milijarde evrov! Recimo, Kapitalska družba, ki je bila zakonsko ustanovljena za namene zagotavljanja finančnih sredstev za pokojnine in ki so jo mnogi opisovali kot ključno entiteto v enačbi pokojnin, prispeva zgolj odstotek v blagajno ZPIZa.

Pa ta dobra milijarda sploh še ni največje gorje pokojninskega sistema. Do tega pridemo, ko vidimo, kako mizerno nizke so pokojnine. V povprečju nekaj več kot 550 evrov, kar je junija 2012 zneslo 57,3 odstotka povprečne plače. Več kot 60 odstotkov vseh upokojencev prejema pokojnino, ki je nižja od 600 evrov mesečno! Skoraj trije od štirih upokojencev pa pokojnino, ki je nižja od 700 evrov. Tako ne preseneča, da se razmerje med povprečno plačo in pokojnino počasi že približuje 50%. A glej ga zlomka. Pri tako mizernih pokojninah pokojninska blagajna kljub temu potrebuje dobro milijardo državnega denarja.

Zakaj si zatiskamo oči in si ne priznamo, da je pokojninska blagajna že zdavnaj razpadla, da imamo zanič pokojninski sistem, ki ropa upokojence, ob tem pa jih spravlja v izjemno negotovost? Ob vseh dejstvih in obetih, ki so vse prej kot navdušujoči, bi lahko ljudsko poimenovanje »medgeneracijska solidarnost« brez problema preimenovali kar v »medgeneracijska miloščina«. In, ne pozabite na pomembno malenkost, tudi mladi so danes brezposelni. Da, reforma je nujno potrebna!

A rešitve, kot jih predlaga vlada, za njimi pa stojijo tudi mnogi drugi, problema ne rešijo. Ne rešijo ga, ker se problema lotevajo na napačni strani. Naračunajte si, ob kakšni upokojitveni starosti in kakšni višini pokojnin postane sistem samozadosten in neodvisen od državnega proračuna. Mogoče pri upokojitveni starosti 80 let in 300 evrih pokojnine? Potem boste videli, da predlagana rešitev ni reforma, ampak mašilo za krpanje proračunske luknje. Predvsem pa boste videli, da sistem potrebuje resnično reformo, ne zgolj podaljševanja dobe in nižanja pokojnin. Agonija nevzdržnega pokojninskega sistema se ne more končati s podaljševanjem dobe upokojevanja in nižjimi pokojninami. Če je sistem tako napačen in finančno nevzdržen ter do ljudi tako krivičen, je treba menjati celoten sistem.

Strategija iz rok v usta je praviloma najslabša strategija, v kolikor jemanje ustvarja implicitni dolg, ki ga je treba vrniti. To velja tako za nekoga, ki si na banki vzame kredit, ki ga mora vrniti (z obrestmi vred), kot tudi za pokojninski sistem in pokojninska reforma bi to morala upoštevati. Vzdržen pokojninski sistem smatra vplačane prispevke kot investirani denar, ne kot potrošnega!

This entry was posted in Davki, Ekonomija, Finance, Slovenija and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pokojnine: medgeneracijska solidarnost ali medgeneracijska miloščina?

 1. Jaz pravi:

  Kaj to pomeni?
  Ali politikom ni jasno, da je tako?
  Ali pa ne znajo najti prave rešitve ?
  Kdo je plačan za to, da stori pravo stvar ?!
  Ali je stroka impotentna, da bi prepričala politiko, da naredi kar je treba ?!
  Ali je stroka impotentna ker se je “prodala” politiki ?!

 2. Vprašanje pokojninskega sistema nikakor ni lahko vprašanje, si ga je treba nujno postaviti. Od politikov ali poslancev raje ne bi pričakoval odgovorov na strokovna vprašanja, saj ta, kot že ime sugerira, zadevajo stroko. Tukaj pa pridemo na vprašanja o strokovni podkovanosti stroke, njeni osebni motiviranosti in politični/strankarski pripadnosti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s