In kaj po tem, ko pes ujame avtobus?

Zapis fiskalnega pravila v ustavo se v medijih že kar nekaj časa pojavlja kot sveti gral, ki odpihne vse težave, povezane z našo nesposobnostjo poplačila dolgov. Kot rešilna bilka, torej, ki nas edina lahko reši pred bankrotom. Pa je temu resnično tako?

Fiskalno pravilo, zapisano v ustavi, v kolikor bi do njega prišlo, je sila pomemben dokument, ki bi naj nakazoval finančno vzdržno usmeritev delovanja države. Za investitorje, ki nam posojajo denar, bi to vsekakor bila pozitivna informacija. Tudi za državljane, ki plačujemo davke. Zaradi tega bi to že zdavnaj morala biti ena prvih točk tistega dela ustave, ki govori o financiranju države. Sicer na način, kot ga predlaga EU, v tem času itak ne bi bil tako relevanten, ker se nanaša na čas brez krize. Pa vendar!

A ustavna določila so kvečjemu cilji. Zatorej vprašanje, kako bomo to dosegli?

Če mislimo, da vpis v ustavo pomeni avtomatično uresničevanje zapisanega, se motimo, smo naivni ali pa v paničnosti same situacije enostavno haluciniramo. Četudi utegne biti ustavni zapis pogoj evro-skupine za črpanje pomoči (Kaj za Slovenijo pomeni nemška podpora Draghiju pri reševanju evra, pogovor s Holgerjem Schiedingom o Sloveniji in evru), pa ključnega vprašanja, kako ga uresničiti, ne rešuje. Z njim si mogoče kupimo kak teden ali mesec, a izvedbenemu delu na noben način ne uidemo.

Medtem ko pričakujemo konkretne rešitve, pa razna medstrankarska preigravanja in prepiranja o tem, ali nekaj zapisati v ustavo ali ne, oziroma, ali je bolje imeti ustavni zakon, navadni zakon, morebiti zgolj uredbo ali obljubo, ne dajejo nekega pozitivnega upanja o tem, da strankarski veljaki vedo, kje natančno so problemi in kaj storiti. Skratka, to ne daje nekih pozitivnih signalov o tem, da bomo do kakšne rešitve sploh prišli, kaj šele, da bo sprejeta rešitev tudi dobra. To je pogovarjanje o oslovi senci, medtem ko se osel ves izčrpan počasi seseda sam vase.

Če se v ozadju ustavnih sprememb ne nahaja resna namera, da se jih uresniči, oziroma se jih z zakoni sproti prilagaja, potem tak ustavni zapis izpade le kot kup lepo zvenečih, a praznih besed. Če nismo sposobni ali pripravljeni uresničevati takšne ustavne dikcije, potem je bolje, da je že v startu ne zapišemo. Morda se bo komu zdelo s pridihom cinizma: za ohranitev kredibilnosti. A mišljeno je povsem resno, za ohranitev kredibilnosti. Oziroma tistega dela kredibilnosti, ki nam je zaradi prekomernega zadolževanja sploh še ostal! Kredibilnost je zelo krhka beseda in še bolj vredna valuta, zaradi tega pa tudi kot plaha srna. A tudi to ni rešitev! Nihče nam namreč ne bo dajal denarja, v kolikor nečesa ne bomo drastično spremenili.

A tudi to ni rešitev! V teh časih je potrebna resna strokovna razprava o sanaciji bank in o sanaciji preluknjanega proračuna, ne pa politična debata okrog tega, da je nekaj treba narediti! Resna razprava pa mora govoriti predvsem o tem, kako zmanjšati obseg države; kako zmanjšati potrebo po večnem zadolževanju in zunanjem financiranju. Ne moremo se ves čas pogovarjati o tem, kako bomo proračunsko sliko polepšali na način, da bomo nizke pokojnine naredili še nižje.

Kje je »Can-do attitude«? Torej, druščina: »do«, pa ne novega gorja, ali pa »goodbye«! Tretje izbire ni.

Advertisements
This entry was posted in Davki, Ekonomija, Slovenija and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to In kaj po tem, ko pes ujame avtobus?

  1. AlFe pravi:

    Zapis fiskalnega pravila v ustavo je samo dejanje, ki ga bančniki lahko razumejo kot našo namero. da se bomo lotili reševanja problemov. Mogoče ampak samo mogoče bo malo dvignil zaupanje v nas.

    Če pa jeseni izvolimo predsednika, ki ne bo imel komunistične preteklosti, potem bo zaupanje bančnikov poraslo za več, kot če 10 krat zapišemo fiskalno pravilo v ustavo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s