Ekskluzivno: Holger Schmieding, nekdanji glavni ekonomist Bank of America, o Sloveniji in krizi: »Za Slovenijo bi bilo najbolje, da počaka na razplet španske sage!«

Holger Schmieding je glavni ekonomist nemške Berenberg Bank. E-razpravo s Holgerjem Schmiedingom sta pripravila in uredila Matej in Matjaž Steinbacher.

MS: G. Schmieding, po nekaterih ocenah bi naj slovenski bančni sektor potreboval celo 5 milijard evrov, medtem ko je slovenski BDP nekje 35 milijard. Medtem ko so pribitki na slovenske državne obveznice celo višji od italijanskih, se zdi pomoč iz EFSF sklada zelo »v denarju«. Pred mesecem dni je Nouriel Roubini izjavil, da bo Slovenija naslednja v vrsti. Finančni svet nas očitno opazuje?

HS: Za evroobmočje je Slovenija v veliki meri stransko vprašanje. Evroobmočje si prizadeva ohraniti Italijo izven nevarnosti, in to na način, kot se slika v Španiji. Španija bo podprta, pa naj se zgodi karkoli. Če bodo trgi videli, da je evroobmočje resno v svoji nameri, da podpre Španijo, potem Italiji morda ne bo treba prositi za pomoč. Z malo sreče lahko posledično izboljšanje razpoloženja koristi tudi Sloveniji.

MS: Nemški časnik, Handelsblatt, je poročal, da so banke začele zniževati ravni svojih finančnih pozicij do južnoevropskih bank in gospodarstev. Po podatkih Banke Slovenije, tudi iz Slovenije. Kaj se lahko nahaja v ozadju teh ukrepov in kakšne posledice lahko prinese? Likvidnost očitno postaja redka dobrina?

HS: Likvidnosti zagotovo ne bo primanjkovalo, za to bo poskrbela ECB. A beg kapitala kljub temu ostaja na nitki. V kolikor uspe evroobmočje stabilizirati Španijo, bodo tudi ti kapitalski odlivi iz Slovenije postali manj pomembna zadeva.

MS: V kolikor bi Slovenija morala zaprositi za pomoč EFSF sklada, bi bilo to bolje storiti čim prej ali morda počakati do zadnjega trenutka?

HS: Za Slovenijo bi bilo najbolje, da počaka na razplet španske sage – razen če so njene potrebe po financiranju tako nujne, da si ne more privoščiti tega razkošja. Ampak zaprositi za pomoč izključno zato, da bi spravili donose navzdol, se lahko v teh časih izkaže kot kontraproduktivno. Slovenijo lahko spravi v središče finančnih trgov.

MS: Kaj pomenijo Draghijeve besede »za vsako ceno«, ko pa se vzajemni pogoji zdijo tako zelo strogi?

HS: ECB bo zagotavljala, da EFSF/ESM ne bo ostal brez sredstev za podporo fiskalno problematičnih držav evro-območja.

MS: Si morda Draghi in Merklova preveč prizadevata za ohranitev evro-območja v nespremenjeni obliki, medtem ko se strukturni problemi v nekaterih državah enostavno zdijo preveliki, da bi jih bilo mogoče rešiti znotraj EFSF sklada. Zdi se, da se solidarnost držav približuje koncu. Ali lahko države s pomočjo evru ogrozijo svojo prihodnost?

HS: Strukturni problemi se ne zdijo previsoki, razen morda v Grčiji. Za njihovo rešitev je pač potreben čas. Merklova in Draghi dejansko kupujeta čas, da bodo te reforme začele delovati. Politični pritiski naraščajo, vendar je zaveza Nemčije in ECBja, da bodo v evru ohranile vse države, ki bodo ratificirale nova davčna pravila in se jih tudi držala, trdna. Nizozemska in Finska tega ne bosta kaj dosti spremenili.

This entry was posted in Ekonomija, EU, Finance, Slovenija and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ekskluzivno: Holger Schmieding, nekdanji glavni ekonomist Bank of America, o Sloveniji in krizi: »Za Slovenijo bi bilo najbolje, da počaka na razplet španske sage!«

  1. Pingback: In kaj po tem, ko pes ujame avtobus? | Steinbacher media

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s