Slava in bogastvo starogrških Olimpijcev

Šport že dolgo ni samo igra posameznikov in spektakel za gledalce, ampak je poslovna kategorija, v kateri se vrtijo milijarde. Medtem ko si mladi športniki prizadevajo za svoj delež, se zdi, da cilj opravičuje uporabo marsikaterega sredstva, tudi goljufij in dopinga, ali pa takšnih, kot so športne stave.

Ob vsem negodovanju do današnjega športa, se mnogi navdušujejo nad starogrškimi ideali, ki bi se naj slikali v reklu »Citius – Altius – Fortius« ali »hitreje – višje – močneje«. Glede na celotno slavo in bogastvo, ki jo zmagovalcem danes daje šport, sem sam nekoliko skeptičen, da je bila čistost starogrškega športa kaj drugačna od današnje. Torej, kako drugačni od današnjih zvezdnikov so bili Milo iz Krotona, Theagenes iz Tasosa, Leonidas, Dioxippus, Diagoras, Polidamas, Melankomas in drugi.

Kot pravi zapis iz zgodovine Olimpijskih iger, so posamezna mesta skrbno izbrala svoje junake, ki jih bodo zastopala na igrah. Izbrani atleti so se nato pripravljali na dogodek še več mesecev, ob najavi dneva olimpijade pa so se skupaj s svojimi trenerji, kot je še zapisano, odpravili v mestece Elis pri Olimpu, kjer so opravili še zadnji mesec kvalifikacijskih priprav za same igre.

To, da so za posamezniki stala celotna mesta in da je bila olimpijska zmaga za prebivalce mest izjemna čast, nakazuje, da so imeli bodoči olimpijci vsekakor popolno podporo meščanov pri pripravah.

Navkljub zgolj simboličnim nagradam, ki so jih zmagovalci prejeli na samih igrah, tako kot so tudi danes, pa je zmagovalce prava nagrada čakala doma. Herojski poklon je simboliziral začetek koriščenja mnogih ugodnosti in privilegijev in začetek lagodnega življenja zmagovalca, ki mu ga je mesto zagotovilo do konca življenja, kot je, med drugim, v svoji Iliadi opeval tudi Homer. Vključno z denarnimi in drugimi materialnimi nagradami, ženskami, postavitvijo spomenika, opevanja v verzih znanih poetov in upodobitve na kovancih ter doživljenjskega brezplačnega dnevnega kosila. Po poročanju rimskega pisca Plutarha, bi naj okrog leta 600 pnš vsak atenski olimpijski zmagovalec prejel denarno nagrado v višini takratnih 500 drachem; pravo bogastvo za tisti čas.

Mnogi olimpijci so izjemno napredovali na družbeni lestvici. Po končani športni karieri je, recimo, Phrynon postal general, Milo in Phajlos, znani zmagovalec pentatlona, sta kasneje prav tako zasedla vodilni mesti v vojski in politiki. Skratka, olimpijci so prejeli mnogo več od oljčne vejice, kot nagrade na samih igrah.

Glede na vso slavo in privilegije, ki so jih bili deležni športniki, je težko trditi, da se starogrški športniki niso posluževali raznih posebnih jedilnikov in ritualov, za katere so verjeli, da jim bodo pomagali pri boljših rezultatih. Težko je tudi zanikati, da za večjo moč in vzdržljivost ter blaženje bolečin morebiti niso uživali tudi raznih opojnih substanc.

Zanimiva študija na temo razvoja starogrškega športa je delo Donalda Kyla, profesorja na University of Texas v Arlingtonu. Kot ugotavlja avtor, je bil šport integralni del življenja Grkov, del njihovega vsakdana, politike, biznisa in, seveda, elite. Pri stremljenju k idealom napredka so športniki hitro ugotovili, da se kot amaterji ne morajo enakovredno kosati s profesionalci. Poznana je Ksenofonova verzija zgodbice med Sokratom in mladim fantičem, kjer starosta kritizira mladega sogovornika nad pomanjkanjem fizične moči, kot tudi modrost Aristotela, da je boj amaterja s profesionalcem enako absurden kot boj neoboroženega moža z oboroženim.

Denarne nagrade v bistvu nikoli niso bile problematične za stare Grke in so bile del njihovega športnega udejstvovanja. Za njih šport na najvišji ravni ni bil zgolj boj za zmago, ampak tudi boj za nagrade, kot izhaja že iz same besede atlet. Ta je izpeljana iz besede athlon, ki označuje nagrado in predstavlja osebo, ki tekmuje za nagrado. Theaganes je pogosto omenjan kot prvi profesionalni športnik, medtem ko bi pa naj bil Dioxippus, slavni olimpijski boksarski šampion, tudi po finančni plati prvi profesionalni športnik.

Ob celotnem statusu, ki so ga bili športniki in mestni politiki deležni, je težko zanikati, da materialne dobrine niso bile gonilo napredka in prizadevanja za boljše rezultate, tudi doping in goljufanje. Grki so se še posebej posluževali raznih halucinogenih zelišč in gob, okrog leta 400 pnš so Grki jemali »izpopolnjen« med kot močnokalorično hidratno poživilo, medtem ko so rimski gladiatorji že uživali stimulanse, temelječe na kofeinu in strihninu. Aristokrati so uporabljali razne preparate iz matičnega mlečka, medtem ko so, kot je zapisal Filostratos, v tretjem in drugem stoletju pnš zdravniki in kuharji že zelo aktivno sodelovali pri celotni pripravi olimpijcev.

Skratka, uporaba priprav za izboljšanje psihofizičnih aktivnosti športnikov je v uporabi že od samih začetkov športa in se je z razvojem znanosti in športa tudi sama aktivno razvijala ter prispevala k boljšim rezultatom.

Šport je posel za poslovneže in športnike ter hrana za gledalce. Četudi se pred dva tisoč leti niso pogovarjali o stotinah milijonih, pa se zdi, da je bil olimpijski slogan: »hitreje, višje, močneje«, ki ga je za igre leta 1894 predlagal Pierre de Coubertin, zgolj cilj, ki posameznika popelje v blaginjo, za dosego katerega so bili športniki pripravljeni uporabiti vsa sredstva. Tako kot danes, je šport tudi takratnim junakom prinašal slavo, bogastvo in višji status v družbi, politikom pa priložnost za krepitev njihovega ugleda in postavljanje pred drugimi. In to je bil ideal, ki so ga želeli takorekoč vsi, za vse drugo namreč ni bilo prostora.

This entry was posted in Razno, Svet, Šport and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s