Izgubljeni milijoni

V preteklih dnevih sta v medijih posebno pozornost vzbudili novici o finančnem stanju dveh podjetij (Vegrad in CG Invest). Sami zgodbi nista nič kaj posebnega in sta prej zgolj ilustraciji stanja v delu slovenskega gospodarstva. Pri tem je še posebej pomenljiv primer Vegrada, kjer se že sam naslov članka ponuja kot iztočnica za krajšo razpravo.

Shleifer in Vishny definirata korporativno upravljanje kot načine, s katerimi si tisti, ki podjetju priskrbijo finančna sredstva za poslovanje, zagotovijo donos na tako vložena sredstva. Če se ustavimo zgolj pri Vegradovem primeru, ki konec koncev ponuja obe strani bilance, potem je jasno, da so/bodo v tem pogodbenem odnosu med že v teoriji bolje informiranim agentom (dolžnikom) in slabše informiranim principalom (upnikom) ta kratko potegnili slednji (zaradi bailouta zgleda, da kar državljani). Obseg finančne izpostavljenosti je preprosto tako velik, da česar drugega kot poštenih odpisov dolga ni realno za pričakovati.

V takšnih primerih me, kot ekonomista, preseneča odsotnost pomembnega dela mehanizmov korporativnega upravljanja, ki bi naj financerjem zagotovili donos na vložena sredstva. Zlivanje gnojnice na dolžnike, kot grešne kozle za nastalo situacijo, ni nič drugega kot nepriznanje krivde za lastno neaktivnost. Da se moralni hazard pojavlja v različnih oblikah, namreč ne bi smelo biti posebno spoznanje. Kot tudi ne možnosti varovalnih mehanizmov, ki se jih lahko za brzdanje delovanja uprave poslužujejo lastniki in kreditodajalci.

V kolikor gre v omenjenih primerih za kršenje pogodbenih obveznosti, to odpira prostor pravosodnemu sistemu. Če pa je vse skupaj le primer nedelovanja korporativnega upravljanja, potem ne gre za nič drugega kot pa za grenko pilulo, ki jo bodo morali požreti vpleteni sami. V vsakem primeru pa gre za poučen primer.

Advertisements
This entry was posted in Ekonomija. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s